Ukrayna NATO’ya üyelik için resmen başvurdu

Ukrayna NATO’ya üyelik için resmen başvurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da işgal altındaki dört bölgeyi Rus topraklarına katan anlaşmaları imzalamasının ardından Ukrayna, NATO’ya üye olmak için resmen başvurduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin hızlı bir üyelik süreci için NATO’ya resmen başvurduğunu bildirdi. Zelenski, “NATO’ya hızlandırılmış katılım için Ukrayna’nın resmi başvurusunu imzalayarak kararlı bir adım atmış oluyoruz” dedi.

Üyelik başvuru belgesini imzaladığı bir videoyu paylaşan Zelenski, “Biz facto (fiili) müttefikiz. Bu zaten elde edildi. De facto olarak NATO yolumuzu zaten tamamladık. De facto olarak, İttifak’ın standartlarıyla birlikte çalışabileceğimizi zaten kanıtladık. Birbirimize güveniyoruz, birbirimize yardım ediyoruz ve birbirimizi koruyoruz. Bugün, Ukrayna bunu de jure (yasal) yapmak için başvuruyor.” dedi.

DW Türkçe’de yer alan açıklamasında Putin’in ilhak anlaşmaları için düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada Ukrayna’yı savaşı sona erdirmek üzere müzakere masasına çağırmasıyla ilgili olarak da, “Ukrayna, Rusya ile müzakerelere hazırdır. Ama farklı bir Rus Devlet Başkanı ile.” dedi.

Zelenski, Ukrayna’nın dört bölgesinin Rusya’ya ilhakıyla ilgili bugün askeri kurmaylarla yaptığı olağanüstü toplantıya da değinerek, toplantıda Rus işgali altındaki toprakların kurtarılması için bundan sonra atılacak adımların masaya yatırıldığını, ayrıca orduya silah sevkiyatı ve Rusya’nın bundan sonra atması olası adımların da görüşüldüğünü kaydetti.