Türkiye’de şeffaf bağış gözaltısında 51 kişi serbest bırakıldı

Türkiye’de şeffaf bağış gözaltısında 51 kişi serbest bırakıldı

Şeffaflığın ve kayıt içiliğin göstergesi olan bankacılık sistemi üzerinden dernek ve vakıflara yapılan bağışlar, bankaya para yatırmak savcılık soruşturmasına konu oldu.

İstanbul merkezli 9 şehirde yapılan banka üzerinden yapılan kurban ve benzeri bağışlara yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 109 kişiden 51’i savcılık ifadesinin sonra serbest bırakıldı. 9 kişi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevkedildi. 49 kişinin ise dün öğleden sonra itibarıyla İstanbul Emniyet binasında ifade alma işlemlerinin devam ettiği belirtildi.

İstanbul Anadolu Savcılığı 18 Nisan 2016 günü 44’ü Bank Asya çalışanı 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarmış, polis de bu kişileri sabah 05.00 sularında evlerinden alarak ifadelerine başvurmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube’ye getirmişti. İlk gün 102 olan gözaltı sayısı dün itibarıyla 109’a çıktı. Gözaltına alınanlar arasında Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan Dumankaya İnşaat’ın sahipleri de yer alıyor.

Soruşturma kapsamında İstanbul, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon’da gözaltına alınan 109 kişiden 60’ının İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki ifade alma işlemi dün tamamlandı ve İstanbul Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne sevkedildi.

Adliyeye sevkedilenlerden 17’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 51 kişi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.  Savcı 9 kişi için tutuklama istedi. Savcılığa sevkedilenler arasında 44 Bank Asya çalışanı da bulunuyor. Anadolu Adliyesi’nde ifadeleri örgütlü suçlar bürosundan görevlendirilen 5 savcı aldı.

Ameliyatlı kadın savcılıkta fenalaştı

Gözaltına alınanlardan bazılarını ifade alma işlemi işkenceye dönüştü. Önce 6 aylık hamile bir kadını nezarete koydular, ardından da 6 aylık bebeği annesinden ayırarak 3,5 saat aç bıraktılar. Yeni mide ameliyatı geçirmiş bir kadını da sağlık problemini göz ardı ederek ifadesini hemen almadan iki gün nezarethanede beklettiler. Bugün adliyeye sevkedilen mide ameliyatlı kadın, daha fazla dayanamayarak savcılık sorgusu sırasında fenalık geçirdi. Kadının avukatı yaşananlara tepki gösterirken, “Yeni ameliyat olmuş birini 2 gün gözaltında tutmak ne yasal ne de insanidir. Savcı 1 günlük gözaltıdan sonra serbest bırakabilirdi ama yapmadı.” dedi.

Burs ve kurban bağışı suç sayıldı

Gözaltına alındıktan sonra emniyette ifadeleri alınan kişilere ilginç sorular soruldu. Hayırseverlere yönelik yapılan tüm operasyonlarda da benzer sorular sorulması dikkat çekti. Daha önce hayır işleri yapanlara yönelik diğer nefret operasyonlarında olduğu gibi burada da ifadesi alınanlara şöyle  sorular yöneltildi: “Kurban, burs bağışladın mı?”, “Herhangi bir gazete, dergi, kitap vs aboneliğin var mı?”, “Fethullah Gülen’i tanır mısın, hiç sohbetinde bulundun mu”, “Banka işlerini hangi bankadan yapıyorsun ve sebebi nedir”, “Fethullah Gülen size göre kimdir?”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.