Türkiye’de 6 ayda 2 bin gazeteci işsiz kaldı

Türkiye’de 6 ayda 2 bin gazeteci işsiz kaldı

Medyaya kayyım atanması çalışanları ekmeğinden ve tazminatından etti. Son 6 ayda 2 bin gazeteci işini kaybetti.

Zaman’da da kayyım gazetecileri tazminatsız işten atıyor. Pak Medya İş Başkanı İsmail Topçuoğlu, “Türkiye’de basın, tarihin en ağır baskı ve zulmüne maruz” dedi.

Pak Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Topçuoğlu, Türkiye’de son altı ayda 2 binden fazla gazetecinin işten çıkarıldığını söyledi. Topçuoğlu, bu durum için ‘Türk basın tarihinin en büyük kıyımı’ nitelendirmesini yaptı.

Son zamanlarda sıkça uygulanan hukuksuz el koyma ve kayyım atamalarına tepki gösteren Topçuoğlu, “Türkiye’de basın özgürlüğü fiilen ve tamamen yok edildiği gibi, basın çalışanları da başta işlerini kaybetmek olmak üzere tarihin en ağır baskı, zulüm ve hukuksuzluklarına maruz bırakılmakta. Halen yürürlükte olan yasalar çerçevesinde yayın yapmakta olan özgür ve bağımsız medya kuruluşlarına hukuksuz şekilde el konulmakta, yok edilmekte” dedi.

KAYYIM EMEKÇİLERİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARDI
Pak Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Topçuoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, basın kuruluşlarında yaşanan kıyımı ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Bugün ve Millet gazeteleri ile Bugün TV ve Kanaltürk TV’yi barındıran İpek Medya Grubu’ndan 600’ü aşkın kişi kayyım atandıktan sonra işten çıkarıldı.

Yine kayyım atanan Zaman Gazetesi, Cihan Haber Ajansı ve Aksiyon Dergisi’nden de 200’den fazla emekçinin işine son verildi. İşten atılan gazeteciler mesnedsiz gerekçelerle işten çıkarıldı ve kıdem tazminatlarından yoksun bırakıldı. Topçuoğlu,  “Halen işine son verilmeyen muhabirlerin pek çoğu ise mobbing ve baskılara maruz kalmaktadır. Çalışmaya devam eden muhabirlerin aylık yemek iaşelerine (multinet) de el konulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Topçuoğlu’nun açıklamasına göre görsel medyanın en büyük kuruluşlarından Samanyolu Yayın Grubu, Türksat uydusundan çıkarılması sebebiyle 800 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Bünyesinde Star Gazetesi, Kanal 24, Akşam, Güneş ve 360 kanallarını bulunduran Star Medya Grubu’ndan 160, NTV Spor’da da 50 kişinin işine son verildi. Topçu, Star ve NTV’de çalışanların uğradığı kıyımdan da son derece rahatsız olduklarını vurguladı.

ANAYASAYI ÇİĞNEYEREK MEDYAYA EL KOYDULAR
Basın özgürlüğünü koruyan ve basın araçlarına el konulmasını yasaklayan Anayasanın 30. maddesinin ihlal edildiği ifade eden Topçu şunları kaydetti: “Söz konusu bu madde son derece açık şekilde, basın kuruluşuna suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemeyeceğini, basın kuruluşlarının işletilmekten alıkonulamayacağını söylemekte. Anayasanın bu düzenlemesine rağmen bir yandan kayyım kıyımları devam etmekte, diğer yandan çeşitli medya kuruluşlarında muhalif kimliğe sahip gazetecilerin işlerine son verilmekte, fikir özgürlüğü de fiilen ortadan kaldırılmaktadır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.