Burası Rusya’nın başkenti Moskova

Burası Rusya’nın başkenti Moskova

Rusya’nın başkenti Moskova’da inşaatı devam eden Merkez Camii ve çevresindeki caddeleri dolduran yüz bine yakın Müslüman Ramazan Bayram’ını coşku ile kutladı.

 

Tatar, Çeçen, İnguş, Dağıstanlı ve diğer Rus etnik Müslümanların yanı sıra Rusya’ya çalışmaya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri vatandaşları da bayram namazında bir araya geldi.

 

Polisin helikopter destekli yoğun güvenlik önlemi aldığı namaz, Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal tarafından canlı yayınlandı. Başkent Moskova’da bulunan diğer beş cami ve bayram için açılan alanlarla birlikte toplam namaza iştirak eden sayısının 200 bini geçtiği belirtiliyor.

 

MOSKOVA BELEDİYESİ’NDEN BAYRAM NAMAZI DESTEĞİ

 

Sabah erken saatlerde camilerde yer bulabilmek için koşturan inananlar trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Bazı vatandaşlar oluşan yoğunluktan rahatsızlıklarını ifade ederken, toplumun büyük kesimi, Müslümanların caddeleri kapatarak namaz kılmasına hoşgörü ile yaklaştı. Moskova belediyesi ses sistemi ve seyyar tuvaletlerle Bayram Namazı kılmaya gelenlere yardımcı oldu.

 

Üç dinin ibadethanesinin birarada yer aldığı Zafer Parkı’nda ise cemaat Ramazan için kurulan çadırda Bayram Namazı kıldı. Ramazan Çadırı’nda hafta sonunda da çocuklar için şenlikler düzenlenecek.

 

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Bayram vaazında Ramazan’ın mağfiret ayı olduğunu, inananların sıcak ve uzun yaz günlerinde oruç tutarak, teravih kılarak ve muhtaçlara yardımda bulunarak Ramazan’ı değerlendirdiğini ifade etti. Gaynuddin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer yetkililerin bayram mesajlarını okudu.

 

PUTİN: RUSYA MÜSLÜMANLARI TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SAĞLIYOR

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Müslümanların bayramını kutlayarak, “Kutsal Ramazan ayını taçlandıran Ramazan Bayramı, kendisiyle birlikte inancın sağlamlaştırılması mutluluğunu getiriyor. Değeri bulunmayan maneviyatı ve ahlaki açıdan kendini geliştirme deneyimi kazandırıyor. Şefkat ve samimi işlere, ihtiyacı olanlara yardıma teşvik ediyor.” şeklinde bir mesaj yayınladı.

 

Putin, “Belirtmek gerekir ki Rusya Müslümanları yüzyıllara dayanan tarih, kültür ve manevi geleneklerine derin saygıyla yaklaşıyor ve bu önemli bayramı geniş şekilde kutluyor. Rusya Müslüman topluluğu ülkenin hayatında faal görev yapıyor. Gençlerin terbiyesinde, dinler arası diyaloga eşi değeri bulunmayan katkı sağlıyor. Ve tabii ki Rusya Müslüman topluluğunun faaliyeti toplumda halklar arası barış ve sivil uzlaşmanın desteklenmesine katkı sağlıyor. İçtenlikle tüm Rusya Müslümanlarına sağlık ve mutluluk, doğru çalışmalarında başarılar diliyorum.” temennisinde bulundu.

 

MEDVEDEV: İSLAM TOPLUMUMUZUN AYRILMAZ PARÇASI

 

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de yayınladığı mesajda, İslamiyet’in çok uluslu ve çok dinli Rusya halkları tarihinin ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekti. Medvedev, “Müslümanları mübarek Ramazan ayının sona ermesi ve Ramazan Bayramı’nın başlaması vesilesiyle kutluyorum. Dünyanın başka dinleri gibi İslam adaleti ve merhameti, beşeri insani değerlere yönelik saygıyı öğretiyor. Bugün Rusya Müslüman teşkilatları devletle sıkı karşılıklı işbirliği yaparak ahlaki temellerin artırılmasında, gençlerin manevi terbiyesinde önemli görevler yapıyor. İslami eğitimin kalkınmasına, hoşgörü düşüncelerinin yayılmasına ve aşırılığa karşı mücadeleye ciddi destek ayırıyor.

 

Nüfuzlu dini liderler sayesinde Bağımsız Devletler Topluluğu ve diğer yurtdışı ülke Müslümanları ile temas, ilişkilerin artması önemli. Tüm Rusya Müslümanlarına barış, sağlık, huzur ve güzel bayram günleri diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

BAYRAM VESİLESİ İLE 3 GÜN İZİN ALDILAR

 

Bayram namazını Merkez Camii’nde kılan Zair İbragimov, üç gün izin aldığını ve bayramı doyasıya yaşayacağını belirtirken, Rüstem Ubaydov da 18-19 saat sürmesine rağmen Moskova’da çok kolay oruç tuttuğunu söyledi. Ubaydov, göçmenlere yönelik sıkıntılara rağmen Moskova belediyesinin sağladığı imkan nedeni ile de teşekkür etti. Cami çevresinde gerçek bir bayram coşkusu yaşadığını belirten Mulacon Bulanov ise akrabalarını ziyaret edecek. Maşrap Yunusov ise Ramazan’ın çok hızlı geçtiğini, memleketten uzak olsa da dostları ile birlikte bayram kutlamaktan memnun olduğunu söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.