Türkiye ve Yemen’in sunduğu Kudüs tasarısı BM’de kabul edildi

Türkiye ve Yemen’in sunduğu Kudüs tasarısı BM’de kabul edildi

ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen’in talebiyle bugün Genel Kurul’da oylandı. Tasarı, 9 hayır, 35 çekimser oyuna karşı 128 oyla kabul edildi. Kararda ABD Başkanı Donald Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından vazgeçme çağrısı yapılıyor. Başkan Trump, tasarıya destek verecek ülkelere maddi yardımı kesebileceklerini söylemişti. Filistin Dışişleri Bakanı Riad el Maliki yaptığı konuşmada Trump’ın mesajına ilişkin “Bu örgüt (BM Genel Kurul) şu anda daha önce görülmemiş bir sınavdan geçiyor” dedi.

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, oylama öncesi yaptığı konuşmada “ABD’nin bugünü hatırlayacağını” söyledi. Oylamanın BM’de kendilerine “saygısızlık yapan ülkelere bakış konusunda bir fark oluşturacağını” kaydetti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riad el Maliki, destek istedi ve ABD’nin yaptığı ‘Tasarıyı destekleyen ülkelerin adlarını not alacağız” uyarısına atfen “Bu örgüt şu anda daha önce görülmemiş bir sınavdan geçiyor” dedi.

El Maliki, “Tarih isimleri kaydeder. İsimleri hatırlar ve doğrunun yanında olan isimleri ve yanlıştan söz edenleri de. Bugün hakların ve barışın arayıcıları bizleriz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bu toplantıdan önce Bir BM üyesi ülke tüm diğer üyeleri tehdit etti. Hepimize hayır oyu vermemiz gerektiği, aksi takdirde sonuçlarına katlanacağımız söylendi. Bazıları hatta kalkınma yardımının kesilmesiyle tehdit edildi. Böyle bir tavır kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Kararın ardından BM İnsan Hakları’ndan sorumlu yöneticisi Zeid Ra’ad el Hüseyin, ABD Başkanı Trump’ın eleştirilerini yumuşatması konusunda baskı altında olduğunu söyledi ve istifa etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.