Paris Savcılığı’ndan Sarkozy’e şok

Paris Savcılığı’ndan Sarkozy’e şok

Paris Savcılığı 2012 seçimlerinde kampanyası için harcadığı paranın yasal limiti aştığı gerekçesiyle eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yargılanmasını tavsiye etti.

Savcılık kararını, Sarkozy’nin 2012 seçimleri sırasında harcadığı 18 milyon euroyu hesaplarda oynama yaparak sakladığı iddiaları üzerine yapılan soruşturmayı takiben açıkladı.

Sarkozy 2012’de sağcı Halk Hareketi Birliği Partisi’nin (UMP) genel başkanlığını yapıyordu ve başkanlık yarışını François Hollande’a kaybetmişti, ancak eski cumhurbaşkanının gelecek yıl tekrar adaylığını koyması bekleniyor.

Sarkozy kampanya bağışları toplanması işini o dönem kampanya çalışanlarına bıraktığını söyledi.

Savcılığın önerisi henüz kesin olarak yargılanma anlamına gelmiyor. Sarkozy’nin yargılanıp yargılanmayacağı hakkında son kararı soruşturma hakiminin alması bekleniyor. Ancak savcı, Sarkozy’nin bir başkan adayı olarak kampanyasından tamamen sorumlu olduğunu ve harcama limitini aşmasıyla ilgili uyarı yapıldığı konusunda yeterince kanıt olduğunu söylüyor.

BBC’nin Paris muhabiri Hugh Schofield Sarkozy’nin, yasal sorunlarının yeniden cumhurbaşkanı seçilme hayalleri üzerinde gölge yarattığını söylüyor ve seçim kampanyası başlarken bu zayıf tarafının yeniden kamuoyu önünde tartışılacağını belirtiyor.

Sarkozy’nin ayrıca Cumhuriyetçilerin cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için eski Fransa Başbakan ve Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe’yi geçmesi gerekiyor.

İddia aynı zamanda Bygmalion skandalı olarak da anılıyor.

Sarkozy kampanya sırasında çalıştığı halkla ilişkiler şirketiyle işbirliği yaparak kampanya için harcanan gerçek masrafını saklamakla suçlanıyor. Fransa seçim kampanyalarındaki harcamalara limit koyuyor.

Halkla ilişkiler şirketi Bygmalion’un seçim kampanyası adına değil, Sarkozy’nin partisi adına fatura keserek harcamaları sakladığı iddia ediliyor. Bazı Bygmalion çalışanları hileli fatura kesildiği iddiasını kabul etti ve bazı UMP üyeleri konuda yargılanıyor. Ancak Sarkozy fazla harcama iddialarından haberinin olmadığını savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.