Suriye barış görüşmelerinin Cuma günü başlaması planlanıyor

Suriye barış görüşmelerinin Cuma günü başlaması planlanıyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, barış görüşmelerinin Cuma günü başlayacağını fakat hangi gruplara davetiye gönderileceği konusunun hâlâ çözülemediğini söyledi.

Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen De Mistura, davetli listesi ile ilgili müzakerelerin devam ettiğini ve yarın bu sorunun çözüleceğini umduğunu dile getirdi.

Türkiye, PYD’nin müzakerelere muhaliflerle aynı tarafta katılmasına karşı çıkıyor. Rusya bu konuda ısrarcı olurken ABD de IŞİD’e karşı Kürtlerin devrede olması gerektiğini düşünüyor. Avrupa Birliği de PYD’nin adını açıkça zikretmese de müzakerelerin ‘kapsayıcı’ olmasını istiyor.

IŞİD VE EL NUSRA İLE ATEŞKES YOK

Suriye’deki tüm grupların katılacağı ve ülke genelinde geçerli olacak bir ateşkesin ilan edilmesini hedeflediklerini dile getiren De Mistura, IŞİD ve El Nusra ile ateşkesi ise masada olmadığını vurguladı.

Cenevre’de yapılacak müzakerelerin ilk bölümünün 2-3 hafta sürmesini beklediklerini ve bu dönemde ateşkes, IŞİD’in durdurulması ve insani yardımların artırılması konularına odaklanacaklarını ifade eden De Mistura; yönetim, anayasa hazırlıkları ve BM gözetiminde seçimlerin de öncelikli konular arasında yer alacağını sözlerine ekledi.

Esed rejimi ile muhaliflerin başlarda yüz yüze görüşmeyeceği müzakerelerin 6 ay sürmesi planlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.