Ukrayna: Rusya okul bombaladı; onlarca kişi enkaz altında

Ukrayna: Rusya okul bombaladı; onlarca kişi enkaz altında

Ukrayna güçlerinin Rus birlikleri ve ayrılıkçılara karşı savaştığı ülkenin doğusunda bir bombanın bir okula isabet etmesi sonucu onlarca kişinin ölmüş olmasından korkuluyor.

Luhansk bölgesi Valisi Serhiy Gayday, iki kişinin öldüğünü teyit ederken, Bilohorivka’daki okulun enkazında onlarca kişinin ölmüş olmasından korkulduğunu bildirdi. Vali 90 kişinin binaya sığındığını ve yedisi yaralı 30 kişinin kurtarıldığını belirtti. Gayday bombayı bir Rus uçağının attığını söyledi.

Gayday’ın suçlaması bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı ve Rusya’dan herhangi bir açıklama da gelmedi. Rus birlikleriyle ayrılıkçı güçlerin Ukrayna Ordusu’nun etrafını sarmaya çalıştığı Luhansk’ta şiddetli çarpışmalar yaşanıyor.

Yaklaşık 90 kişinin sığındığı okulun Cumartesi günü Rus güçlerince vurulduğunu ve ardından binada yangın çıktığını belirtti. Yangının yaklaşık dört saatte söndürülmesinin ardından enkaz kaldırma çalışmalarına başladıklarını ve iki kişinin cansız bedenine ulaştıklarını söyleyen Gayday, “Şu ana kadar enkaz altından 30 kişi çıkarıldı. Yedisi yaralı. Altmış kişi de muhtemelen enkaz altında hayatını kaybetti” açıklamasında bulundu.

Azovstal’da sivillerin tahliyesi tamamlandı

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaşta şu ana kadar binlerce insan hayatını kaybetti. Birçok şehrin yerle bir olduğu Ukrayna’da yaklaşık 5 milyon insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Ukrayna açısından Rus işgaline karşı direnişin sembolü hâline gelen Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesiyse tamamlandı.

Rusya’nın kuşattığı Ukrayna kenti Mariupol’daki fabrikadan dün 300 sivilin tahliye edildiği açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy artık Azovstal fabrikasındaki yaralıların ve sağlık çalışanlarının tahliyesine odaklanılacağını duyurdu. Bu stratejik liman kentindeki fabrikada bulunan Ukraynalı savaşçılarsa teslim olmayı reddediyor.