Rusya, Afganistan sınırında da IŞİD’le savaşa hazırlanıyor

Rusya, Afganistan sınırında da IŞİD’le savaşa hazırlanıyor

Suriye’de terör örgütü IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına başlayan Rusya, Afganistan-Tacikistan sınırında da terörle savaşa hazırlanıyor.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yuri Borisov, düzenli birliklerin bölgeye yerleştirilerek terör örgütlerine yönelik savaşın ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Kazakistan’da düzenlenen zirve çerçevesinde basının “Afganistan’dan Tacikistan’a yönelik terör tehdidinin artması durumunda Rusya’nın atacağı adımlarla” ilgili sorusuna yanıt veren Borisov, “Bizim siyasi liderlerimiz bu konuyu tartışacak ve karar verecek. Her şey mümkün” dedi.

Bir araya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderleri Suriye krizinin yanı sıra Afganistan kaynaklı terör örgütlerinin Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkelerinde etkinliklerinin artması konusunu ele aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le görüşmesinde de Tacikistan’da endişe uyandıran durumu masaya yatırdı.

Putin zirvede yaptığı çağrıda BDT ülkelerini Afganistan’dan sınırı geçerek Orta Asya’ya doğru yayılan terörist eylemlere karşı koordinasyon içinde olmaya çağırdı. Afganistan’da durumun kritik seviyede olduğunu ifade eden Putin, “Teröristler bölgede etkinliklerini artırıyor ve sürekli genişliyor. Onların amaçları Orta Asya bölgesine sızmak. Bu senaryolara bizim koordineli bir cevap vermeye hazır olmamız lazım” dedi.

BDT liderleri sorunun artması durumunda ortak askeri güç oluşturarak sınırların korunması konusunda mutabakata vardı. Buna göre Amerikan askerlerinin bölgeden ayrılmasına paralel olarak güç boşluğu oluşmaması için Rusya ve diğer BDT ülkelerinden askeri birlikler Afganistan sınırına yerleştirilecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Afganistan kaynaklı terör tehdidinin engellenmesinde var olan mekanizmalar kullanılarak Rusya ve diğer BDT ülkelerinin katılımı ile askeri bir güç oluşturulabileceğini söyledi. Peskov bölgeye daha fazla Rus askeri gönderilmesi konusunda ise bilgisi olmadığını belirtti.

Oluşturulacak birliğin sayısı ve konuşlanacağı üs konusunda detay bilgi verilmezken BDT Sekreteri Sergey Lebedev, orta gücün Afganistan’la sınırı olan Tacikistan’a yerleştirilebileceğini açıkladı.

Rusya ile Tacikistan arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Rus Sınır Güvenlik Birlikleri 2005’den bu yana Afganistan sınırında görev yapıyor. Ancak Afganistan’la sınırı olan Özbekistan ve Türkmenistan’da da yeni oluşturulacak birliklerin yer alıp almayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.