Nepal ve Hindistan’ı yine sel aldı salgın hastalık tehlikesi kapıda

Nepal ve Hindistan’ı yine sel aldı salgın hastalık tehlikesi kapıda

Sel sonrası Nepal’in batısı ve Hindistan’ın kuzeyi tahliye edilirken, hastalıkların patlak vermesinden endişe ediliyor. Nepal Ulusal Acil Durum Operasyon Merkezi’nden Jhanka Nath Dhakal, helikopterlerle  yiyecek, ilaç takviyesi yapıldığını söyledi.

Son birkaç gündür Nepal ve Hindistan’da etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 180’i geçti. Nepal’de en az 100, Hindistan’da ise 84 kişinin öldüğü belirtiliyor. Nepal’in Başbakanı Sushil Koirala, gerek iç gerekse dış merkezli yardım kuruluşlarına başvurarak, sel mağdurlarına yardım eli uzatmalarını istedi. Nepal’in batısı ve Hindistan’ın kuzeyindeki tehlikeli bölgeler için tahliye kararı alınırken, en çok korkutan; bir hastalığın patlak verme ihtimali. Nepal Ulusal Acil Durum Operasyon Merkezi’nden Jhanka Nath Dhakal, pek çok yolun sel suları nedeniyle kapandığını ya da zarar gördüğüne dikkat çekerek, karayolu ile ulaşımda güçlük çekildiğinin altını çizdi. Bu nedenle bölgeye dört helikopter seferber edildiğini aktardı. Havayolu ulaşımı ile yiyecek ve çadır gibi temel ihtiyaçların yanı sıra ilaç ve tıbbî aletler de gönderildi.

Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletindeki üst düzey yetkililerden Alok Ranjan, Nepal’deki baraj kapakları açıldıktan sonra Pradeş’teki durumun kötüleştiğini söyledi. Devlet yetkilileri, askerleri görevlendirdiklerini, en az 400 bot ile vatandaşları kurtarmaya çalıştıklarını aktardı. Uttar Pradeş’e bağlı olan Karonda köyünde yaşayan Vinod Kumar adlı bir vatandaş, sel sularının hızla yayıldığını, bölgeden zar zor kaçabildiklerini anlattı. Geçtiğimiz cuma günü Saryu Nehri’nde suların taştığına dikkat çeken Kumar, cumartesi günü itibarıyla ise evlerin sel sularıyla dolmaya başladığını dile getirdi. Bu arada bazı okul ve hükümet binalarının derme çatma kamplara döndüğü öne sürülüyor. Yetkililerin, kamplardaki insanların ihtiyaç duyduğu erzak ve malzemeleri temin etmekte güçlük çektiği de iddia edilen diğer bilgilerden bazıları. Öte yandan sel, sadece ev ve insanlara zarar vermekle kalmadı. Hindistan’ın Assam eyaletinde bulunan ve ‘Dünya Mirası Alanı’ olarak kabul edilen Kaziranga Ulusal Parkı’ndaki pek çok alanın su altında kaldığı kaydedildi. Dünyadaki büyük tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapan parkın müdürü M.K. Yadava, hayvanların zor durumda kaldığına ve yüksek yerlere kaçtığına değindi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.