Obama’dan Hiroşima’ya tarihi ziyaret

Obama’dan Hiroşima’ya tarihi ziyaret

G-7 Zirvesi için Japonya’ya giden ABD Başkanı Barack Obama, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika tarafından atom bombası atılan Hiroşima şehrine tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Obama, dünyanın ilk atom bombası saldırısının gerçekleştiği şehre giden görevdeki ilk ABD başkanı oldu.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima Barış Parkı’na çelenk koyan Obama, kurbanlar anısına inşa edilen müzeyi ziyaret etti, nükleer saldırıda hayatta kalan iki Japon ile görüştü.

Obama, tarihi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “71 yıl önce gökten ölüm yağdı ve dünyayı değiştirdi. Hiroşima, nedeni ve hangi ülkelerin dahil olduğundan bağımsız olarak savaşların başta masum siviller olmak üzere son derece büyük acı ve kayıplara yol açtığını bize hatırlatmaktadır” dedi. Nükleer silahsız bir dünya çağrısı yaptı. Ancak 140 bin kişinin öldüğü saldırı dolayısıyla özür dilemedi.

Obama, ziyaret öncesi verdiği bir demeçte özür dilemeyeceğini ifade ederek, “Çünkü hükümet başkanları savaşın ortasında her tür kararı alabiliyor. Soruları yöneltmek ve cevapları araştırmak tarihçilerin görevi” demişti.

Japonya Başbakanı Abe de Obama’nın ziyaretini, Tokyo ile Washington arasındaki barış sürecinde ‘yeni bir sayfa’ olarak niteledi. Tarihi ziyaretle, iki eski düşman arasındaki yakınlaşmanın ivme kazanması ve nükleer silahların yok edilmesine dair çabaların canlandırılması hedefleniyor. Ancak Obama’nın bir yandan nükleer silah stoklarının azaltılması çağrısı yapıp diğer yandan ise Amerikan ordusunun nükleer silahların modernizasyonuna yatırım yapması eleştiri konusu oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.