Obama: Türkiye ile birlikte Suriye sınırını kapatıyoruz

Obama: Türkiye ile birlikte Suriye sınırını kapatıyoruz

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’i ve kendilerini tehdit eden diğer örgütleri yok edeceklerini söyledi.

IŞİD ile mücadele kapsamında atılan adımlara değine Obama, hava saldırılarının sürdüğünü ve müttefik ülkelerle istihbarat paylaşımının artırıldığını kaydetti. Obama, “Türkiye ile Suriye sınırını kapatmak için birlikte çalışıyoruz” dedi.

Başkan Barack Obama, California’nın San Bernardino ilçesinde yaşanan ve 14 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından ülkede artan terör saldırısı tartışmaları üzerine ulusa sesleniş konuşması yaptı.

San Bernardino saldırısını, “terör saldırısı” olarak niteleyen Başkan Obama, bu kişilerin ülke dışındaki terör örgütlerinden talimat aldıkları veya ülke içinde daha büyük bir komplonun parçaları olduklarına yönelik ellerinde bir kanıt olmadığını ancak bu kişilerin radikalizmi benimsediklerini söyledi.

“BİRİNCİL SORUMLULUĞUM AMERİKAN HALKININ GÜVENLİĞİ”

Başkomutan olarak Amerikan halkının güvenliğinden daha önemli bir sorumluluğunun olmadığını kaydeden Obama, IŞİD ile mücadele için Pentagon’daki askeri yetkililer ve terörle mücadele uzmanları tarafından belirlenen dört maddelik planlarını anlattı.

İlk olarak Suriye ve Irak’ta IŞİD liderlerini, ağır silahlarını, petrol tankerlerini ve altyapılarını hedef alan saldırıların devam edeceğini belirtti. Paris saldırılarının ardından Fransa, Almanya ve İngiltere’nin askeri desteklerini artırdıklarını kaydetti.

İkinci olarak onbinlerce Irak ve Suriye’de IŞİD’le savaşan onbinlerce askeri eğitmeye ve teçhizatlandırmaya sürdüreceklerini vurguladı. İki ülkeye de Amerikan Özel Harekat Kuvvetleri’nin gönderildiğine dikkat çekti. Paris saldırılarından sonra bu yöndeki çabaları artırdıklarını kaydetti.

Obama üçüncü maddede, IŞİD’in saldırılarını engellemek, finansmanını kesmek ve daha fazla militan bulmalarının önüne geçmek adına müttefik ülkelerle işbirliği yaptıklarını söyledi. Paris saldırılarından sonra Avrupalı müttefikleriyle istihbarat paylaşımını artırdıklarını kaydeden Obama, Türkiye ile de Suriye sınırının kapatılması için birlikte çalıştıklarını dile getirdi.  

ABD Başkanı son olarak, Suriye’deki savaşın sona erdirilmesi adına yaptıkları çalışmalara değindi. ABD’nin önceliğinde uluslararası toplumun ülkede ateşkes ve siyasi çözüm süreci oluşturmaya başladığını kaydetti.

SİLAH ALIMI ZORLAŞMALI, VİZESİZ GELENLER SIKI İNCELENMELİ

Terörizm tehdidine karşı ülke içinde atılması gereken adımlara değinen Başkan Obama, Kongre’ye silah alımının zorlaştırılması için harekete geçme çağrısı yaptı. Terör şüphelilerinin ve uçaklara binmesi yasaklanan kişilerin silah almalarına müsaade edilememesi gerektiğini kaydeden Obama, “Bu bir ulusal güvenlik meselesi” dedi.

Obama, ABD’ye vizesiz gelenlerin de savaş bölgesinden gelip gelmediklerine dair ciddi bir incelemeden geçmeleri gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı’na bazı ülke vatandaşlarının ABD’ye vizesiz gelebildiği vize programını gözden geçirmeleri talimatını verdiğini kaydetti.

San Bernardino saldırganlarından Tashfeen Malik’in Suudi Arabistan’dan Amerika’ya K1 olarak adlandırılan “nişanlı vizesi” ile ABD’ye giriş yapmıştı. 

ABD’nin Irak ve Suriye’de uzun ve maliyetli yeni bir kara savaşına çekilmemesi gerektiğini kaydeden Obama, IŞİD’in tam olarak istediğinin bu olduğunu söyledi. Obama, IŞİD’in bu sayede binlerce ABD askerini öldürebileceğini ve yeni militan kazanabileceğini dile getirdi.

BU SAVAŞ AMERİKA İLE İSLAM ARASINDA DEĞİL

Bu savaşın Amerika ve İslam arasındaki bir savaş şeklinde tanımlanmasına müsaade etmemeleri gerektiğini dile getiren ABD Başkanı, “Bu da IŞİD’in istediği şey. IŞİD, İslam’ı temsil etmiyor. Onlar haydut ve katil” dedi. IŞİD’in dünyadaki milyarlarca Müslüman içinde çok küçük bir grup olduğunu ifade eden Obama, “Dünyada teröristlerin kurbanlarının büyük çoğunluğu Müslüman” dedi.

Aşırılıkçı ideolojinin bazı Müslüman toplumlar içinde yayıldığının inkar edilemeyeceğini kaydeden ABD Başkanı, “Bu, Müslümanların özürsüz bir şekilde yüzleşmeleri gereken bir problem. Buradaki ve dünyadaki Müslüman liderler, IŞİD ve El Kaide destekçisi örgütlerin nefret dolu ideolojilerini katı surette ve tartışmasız bir şekilde reddetmek adına bizimle birlikte çalışmaya devam etmeleri gerekiyor” ifadesini kullandı.

Bu konuda Amerikan halkına da sorumlulukların düştüğünü belirten Obama, ayrımcılıktan uzak durma çağrısı yaptı. Obama, “Müslüman Amerikalılar bizim arkadaşlarımız ve komşularımız, iş arkadaşlarımız, spor dünyasındaki kahramanlarımız ve evet ülkemizi savunmak için ölmeye hazır kadın ve erkek askerlerimiz. Bunu her zaman hatırlamak zorundayız” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.