Libya’daki ABD elçiliğine yapılan saldırının planlı olduğu ortaya çıktı

Libya’daki ABD elçiliğine yapılan saldırının planlı olduğu ortaya çıktı

ABD, Libya büyükelçisi ile 3 diplomatının öldüğü Bingazi’deki saldırıyı soruşturuyor. İlk izlenimler, İslam karşıtı film protestosu sırasında düzenlenen saldırının önceden planlandığı yönünde. Bir Amerikalı yetkili, “Bu açıkça komplike bir saldırı.” derken, olayın 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde gerçekleşmesinin tesadüf olmadığı düşünülüyor.

Amerikalı yetkililer, Bingazi’de Amerikan Büyükelçisi Christopher Stevens’ın öldürüldüğü ABD konsolosluğuna yönelik saldırının planlı olarak gerçekleştirildiğini düşünüyor. Saldırının, Hz. Muhammed’e hakaret edilen Amerikan yapımı filmin konsolosluk önünde protesto edilmesi sırasında anlık gelişen bir eylem olmadığı konusunda ciddi şüpheler var.

New York Times gazetesinin haberine göre ismi açıklanmayan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, saldırganların, ‘organize, profesyonel ve ağır silahlı’ olduğunun görüldüğünü anlattı. Amerikalı yetkili, “Bu açıkça komplike bir saldırı” ifadesini kullandı. Olayın, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde gerçekleşmesi de planlı ve koordineli bir terörist saldırısı şüphelerini güçlendiriyor. Libya hükümeti, konsolosluk baskınının arkasında El Kaide örgütüne yakın olan selefi Ensar el Şeria adlı silahlı bir grubun olduğunu duyurdu.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Büyükelçi Stevens, başkent Trablus’tan Bingazi’ye şehirdeki bir Amerikan kültür merkezinin açılışı için geldi ve geceyi konsoloslukta geçiriyordu. Saldırı, halkın filmi protesto için konsolosluk önünde toplanmaya başlamasından hemen sonra saat 22.00 civarında başladı ve 4 saat kadar sürdü. Silahlı bir grup, roketatarlarla önce ana binanın kapısını havaya uçurdu.

Konsolosluktaki Libyalı güvenlik güçleri karşılık vermesine rağmen saldırganlar 15-20 dakika içinde kapıyı ele geçirdi. Ardından da yeni bir silahlı grup arkadan gelerek konsolosluk yerleşkesine girdi. Saldırı başladığında konsolosluk ana binada sadece Büyükelçi Stevens, yardımcısı Sean Smith ve bir Amerikalı güvenlik görevlisi vardı. Bina saldırganlar tarafından ateşe verilirken, binada kalanları kurtarmaya çalışan güvenlik görevlileri şiddetli makineli tüfek, havan ve el bombası ateşiyle karşılaştı.

Amerikalı ve Libyalı güçlerin, tüm konsolosluk çalışanlarını tahliye etmeleri bir saat sürdü. Ancak bu sırada Stevens bulunamadı. Konsolosluk çalışanları araçlarla 1,5 km uzaklıktaki ek binaya taşındı. Ancak saldırganlar araçları takip ederek yeniden saldırıya geçti. Bölgeye takviye Libyalı askerlerin gönderilmesinin ardından saat 02.30 civarında bölgede kontrol yeniden sağlandı. ABD’li yetkililerin, saldırının başlamasından sonra irtibatı kaybettiği Büyükelçi Christopher Stevens ise sabaha karşı Bingazi Hastenesi’nde ölü olarak bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.