‘Obama, G20’de Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsedebilir’

‘Obama, G20’de Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsedebilir’

Düşünce kuruluşu German Marshall Fund’da (GMF) yapılan 1 Kasım seçimlerine ilişkin değerlendirme toplantısında özgür basına yapılan baskılar sıkça gündeme geldi.

GMF’in kıdemli danışmanlarından ve ABD Savunma eski bakan yardımcılarından Derek Chollet, Washington’un Suriye ve IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’yle işbirliğine duyduğu ihtiyaçtan dolayı Ankara üzerinde fazla manivela kabiliyeti bulunmadığını, ancak basına baskılar daha da artarsa bazı ‘zor tercih’ler yapmak durumunda kalabileceğini söyledi.

Chollet, ABD Başkanı Barack Obama’nın G20 için yakında ziyaret edeceği Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunlarıyla ilgili bir şeyler söylemesini ya da konunun Amerikalı gazetecilerce kendisine sorulmasını beklediğini kaydetti. Basına karşı yapılanların seçimle ilgili olduğu ve seçim sonrasında kesileceği varsayımı bulunduğunu belirten Chollet, ama bu varsayımın yanlış çıkması ve basının durumunun ‘daha kötüye’ gitmesi halinde yönetimin ‘bazı zor tercih’ler yapabileceğini ifade etti. Beyaz Saray sözcüsü John Earnest seçim sonrasında yaptığı açıklamada şimdiye kadarki ABD sözcülerinden daha keskin ifadeler kullanarak seçim sürecinde basının ‘yıldırma’ya maruz kaldığını belirtmişti.

GMF’deki toplantıya katılan Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu eski genel müdürü Sir Michael Leigh ise komisyonun gelecek hafta Türkiye’de basın özgürlüğü sorunları konusunda ‘son derece açık sözlü’ yorumlar yapacağını söyledi. Sir Leigh, Almanya ve Fransa gibi ‘en etkili’ AB üyelerini, ‘temel diplomatik zorluklarla’ ilgilenecek rahatlığı elde edebilmek için, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi konularda ‘yaygara’ çıkarma sorumluluğunu Komisyon’a havale etmekle eleştirdi. GMF Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı’ya göre ise Türkiye’deki özgürlük sorunlarının çözümü dıştan gelecek baskılardan ziyade yurtiçinde verilecek ‘uzun’ bir mücadeleye bağlı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.