Austin halkı Uber ve Lyft’e dur dedi

Austin halkı Uber ve Lyft’e dur dedi

ABD’de birçok eyalet ve şehir tarafından izlenen Uber ve Lyft’in Teksas’ın başkent Austin’deki akıbetini belirleyecek seçimde seçmenlerin yüzde 56’sı şirketlerin mevcut kurallarına, “Hayır” dedi.

Halk taksiye alternatif taşımacılık şirketleri Uber ve Lyft’in “Austin operasyonlarından çekiliriz” tehdidine kulak asmadı, araçlarda parmak izi, arka plan kontrolleri ve şirket amblemini bulundurma gibi yeni kurallar getirdi.

İstediği şartların sağlanmadığı gerekçesi ile Uber Austin’deki hizmetini Pazartesi gününden itibaren durdurdu.

Seçim Los Angeles ve Miami de dahil olmak üzere ABD genelinde birçok şehirde izlendi.

Uber ve Lyft  Austin’de kendi kurallarıyla devam edebilmek için, Teksas’taki 7 Mayıs özel seçimine yaklaşık 9 milyon dolar harcadı. Oy kullanacakları sandığa seçmenleri ücretsiz taşıdılar, kendilerine çalışan şoförleri ve yolcuları attıkları mesajlarla şirketleri desteklemeye teşvik etti. Şirketler hedeflerine ulaşabilmek için reklamlara ağırlık verdi ve siyasilere baskı uyguladı.

Şirketin mevcut kurallarına karşı olanlar ise sadece 100 bin dolar harcayarak seçimi kazandı.

Başkentli seçmenler belediye meclisinden Aralık ayında geçen önergedeki düzenlemelere karşı çıktı. Yeni kurallar diğer ülkelerde Uber ve Lyft ‘in karşılaştıklarından da sıkı olarak;

Sürücüler güvenlik soruşturmasından geçmek zorundalar.

Arabalarına firma amblemleri koyarak arabalarını diğerlerinden farklılaştırmaları gerekiyor.

Bazı şeritlerden yolcu almaları ve bırakmaları yasaklanıyor.

Bu, bir şehirdeki tek seçim de olsa, sonucun önemini abartmamak zor. 2015 yılı boyunca, yaklaşık iki düzine eyalette Uber ve Lyft’i destekleyen yasalar geçti. Şirketler oralarda endişeli siyasi mücadeleler sonrasında istediklerini elde etmişlerdi.

Seattle, Las Vegas, New York ve San Antonio’da şirketler istedikleri kuralları kabul ettirmişti.

Uber CEO’su Travis Kalanick şirketin geçen Haziran’daki beşinci yıl dönümünde, “Biz ne zaman yeni bir şehre girmek istesek neredeyse her seferinde, engellenmeye çalışıldık” demişti. Kalanick, “Uber müşterilerinin, Belediye Sarayı’nda ayağa kalkıp yüksek sesle konuşmaya her zaman hakları var, zira sürücüler azlar ve seslerini duyurabilecekleri bir avuç dilekçeleri ile bunu yapmaları zor. Onların sesleri ancak yeni katılımlarla artar.”

Uber Austin Genel Müdürü Chris Nakutis, bir açıklamada, “Kent Konseyi’nin bu kararı yeniden gözden geçireceklerini umuyoruz. Anlaşma sağlayarak Austin sokaklarını herkes için daha güvenli bir yer getirmek isteriz” dedi.

Oylama öncesinde, Uber ve Lyft önergede başarısız olunması halinde Austin’i terk etmekle tehdit etmişti. Austin Belediye Başkanı Steve Adler ise seçim sonuçlarına rağmen şirketleri şehirde kalmaya davet etmişti. Adler seçimlerden önce “Bir ‘hayır’ oyu toplumda güvenlik tercihlerini teşvik eder ve tarafları müzakere masasına geri gönderir” demişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.