Nükleer deneme sonrası, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında propaganda savaşı

Nükleer deneme sonrası, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında propaganda savaşı

Kuzey Kore’nin önceki günlerde 4. nükleer denemesi yapmasına, Güney Kore, Ağustos ayında sınır bölgesinde durdurduğu rejim aleyhindeki radyo yayınını tekrar başlatarak cevap verdi.

Kuzey Kore’nin önceki günlerde nükleer deneme yaptığını açıklamasının ardından Güney Kore sert bir açıklama yaptı. Bugün Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore ile sınır bölgesinde Kuzey Kore halkının da duymasını sağlayacak şekilde rejim aleyhinde radyo yayınına başladı. Eskiden beri bu tür radyo yayını sınır bölgelerinde yapan Güney Kore, bu yayınlara geçen Ağustos ayında Kuzey Kore ile yaptıkları bir görüşme sonrasında varılan bir anlaşma ile son vermişti. Yayına tekrar başlanılan gün aynı zamanda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un doğum günü olan 8 Ocak’a denk gelmesinin Pyongyang yönetimini kızdıracağı tahmin ediliyor.

BÖLGEDE ÜST DÜZEY ÖNLEMLER

Güney Kore, tekrar yayına başlarken bölgedeki askeri önlemleri üst düzey seviyeye çıkardı. Sınır bölgesindeki turistik bölgeleri bir süreliğine ziyaretçilere kapatan Seul yönetimi, sınır bölgesindeki askerlere “her şeye karşı hazırlıklı olmaları” emrini verdi. Kuzey Kore’nin yayın yapan vericilere saldırma ihtimalini göz önünde tutan Güney Kore, Pyongyang yönetiminin böyle bir askeri çıkışta bulunması halinde üç dört mislisiyle karşılık vereceklerini duyurdu.

KUZEY KORE DE YAYINA BAŞLADI

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Kuzey Kore tarafında şimdilik sert bir tepki gözlemlenmediği aktarıldı. Sınır bölgesindeki Kuzey Kore askerlerinde de bir hareketliliğin olmadığı bildirildi.

Öte yandan Kuzey Kore yönetimi de sınır bölgesinde “Güney Kore rejiminin Kore ırkına karşı ihanet içinde olduğu ve kapitalizm kıskacı içinde olduğu” yönünde rejim aleyhinde radyo yayına başladı.

RADYO YAYINI SADECE PROPAGANDA İÇERMİYOR

Hem Güney Kore hem Kuzey Kore ayrıldıkları 50’li yıllardan beri sınır bölgesinde karşılıklı radyo yayını yapıyor. Bu radyo yayınlarında rejim aleyhinde propaganda yapılırken, yeni çıkan kendi sanatçılarının şarkılarına da yer verildi.

Güney Kore halkından Kuzey Kore’nin yayınlarından pek etkilenen çıkmasa da, Güney Kore’nin yayınlarından etkilenen birçok Kuzey Koreli olduğu belirtiliyor. Ülkedeki birçok Kuzey Koreli mültecinin, radyo yayını sayesinde Güney Kore’nin zenginlik içinde yaşadığını öğrendiği ve Güney Kore’ye kaçmaya karar verdiği ifade ediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.