Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’da müzakereleri ‘halay’a benzetti

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’da müzakereleri ‘halay’a benzetti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Akıncı, Ban ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir yaklaşım benimsediklerini belirten Akıncı, artık taraflar arasındaki görüşmenin ‘tango’ olarak nitelendiren müzakere şeklinden ‘halay’a dönüştüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Müzakereler ‘halay’ ya da Rumca ‘sirtaki’ dansı ile yürütülecek bu süreçte yeni bir tutum benimsiyoruz. Birbirinden şikayetçi değil aksine herkesin el ele vererek bu süreci tamamlamaya çalışmasını sağlayacağız. Çözüm sürecine ulaşmak için BM, Avrupa ve grantör ülkelerin de katkısına ihtiyacımız var. Yine sivil toplum örgütlerinden, gençlik kollarına, kadın kuruluşlarından uluslarası aktörlere kadar herkesin katkısına ihtiyacımız var.” dedi.

‘BM GELİŞMELERDEN MEMNUN’

New York’ta bulunan BM Genel Merkezi’nde Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile heyetler arası çalışma kahvaltısında görüşen Akıncı, daha sonra Genel Sekreter Ban ile birlikte basına poz verdi. BM, görüşmenin ardından yayınladığı basın bildirisinde, Kıbrıs Adası’nda yaşanan son gelişmelerin memnuniyet verici olduğuna işaret etti. Çözüm sürecinin her iki tarafından hızlandırma çabalarının Ban tarafından memnuniyetle karşılandığı ifade edilen açıklamada, görüşmede çözüm yolunda bundan sonra atılacak adımların da masaya yatırıldığı ifade edildi.

‘TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM SONUÇLARI SÜRECİ ETKİLEMEZ’

Türkiye’deki seçim sonuçlarının Ankara’nın Kıbrıs müzakerelerindeki rolünü değiştirip değiştirmeyeceğine ilşkin bir soruya KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “6 Mayıs’ta gerçekleştirdiğim Ankara ziyaretinde adadaki müzakere sürecine hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de hükümet yetkilileri tam destek veriyor. Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uzlaşmaya olumlu yaklaşıyorlar. Pazar günkü seçimlerin sonuçlarını bilemem, bu Türkiye’nin iç dinamiği, ancak seçimleri kim kazanırsa kazansın ve başa kim gelirse gelsin, inancım Kıbrıs müzakerelerine desteğin devam edeceği yönünde.” diye konuştu.

Türkiye’nin olduğu gibi aynı olumlu desteğin Yunanistan’dan da beklediklerini belirten Akıncı, finans krizinin bir an önce sona ermesinin müzakere sürecini olumlu etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

Genel Sekreter Ban, iki konuda yardım talebinde bulduğunu anlatan Akıncı, Rum tarafına ait mayınların kimseye zarar vermeden yerlerinin tespiti ile ilgili yardım istediklerini, ikinci talep olarak ise Türk tarafı BM Genel Sekreteri’nden Kıbrıs çözüm sürecine bağlılığının devam edeceği ve müzakere sürecine dahil olmayı sürdüreceği güvencesini aldı.

Adada ilk kez Annan Planı’nı destekleyen iki cumhurbaşkanının aynı anda görev yapmasının müzakereleri nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık Akıncı, “Rum lideri Anastasiades’le birlikte 2004’te Annan Planı’na desteklediğimiz gibi bugün aynı kararlılıkla yeni nesil Kıbrıslılar için daha iyi bir geleceğin kapılarını aralamayı umuyorum” diye cevap verdi.

‘DOĞALGAZIN KAZAN KAZAN POLİTİKASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ÖNEMLİ’

Akdeniz’deki doğalgaz konusuna da değinen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı şunları söyledi; “Kesin miktarını bilmeden ve daha çıkarılmadan doğalgaz konusunda münakaşa etmek yerine, taraflar için kazan kazan politikasının benimsenmesi gerekiyor kanaatindeyim. Doğalgaz ada için değerli bir kazanıma dönüştürülmesi önemli. Kıbrıs ve İsrail doğalgaz şirketlerinin gelecekte Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattıyla Avrupa’ya doğalgaz dağıtımının sağlanması bu sorun için daha makul ve akıllıca bir çözüm olacağını düşünüyorum”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.