NATO’dan Rusya’ya ‘Türk hava sahası’ uyarısı

NATO’dan Rusya’ya ‘Türk hava sahası’ uyarısı

NATO, Rusya’nın Suriyeli muhalifler ve sivillere yönelik bombardımanına derhal son vermesini istedi.

Konuyla ilgili bugün toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NATO), Rusya’nın Suriye ve çevresindeki tehlikeli askeri eylemlerinin muhtemel sonuçlarını ele aldı.

Müttefikler, Rusya’nın Suriye’deki askeri yığınağından ve özellikle Rus savaş uçaklarının Hama, Humus ve İdlib’de IŞİD’i hedef almak bir yana saldırılarda sivillerin ölmesinden duyduğu derin endişeyi ortaya koydu. Müttefikler, Suriyeli muhalifler ve sivillere yönelik bombardımanına derhal son vermesin, IŞİD’le mücadeleye odaklanmasını ve Suriye’de siyasi geçiş sürecine destek vermesini istedi.

Rus savaş uçaklarının 3 ve 4 Ekim’de Hatay bölgesinde Türk hava sahasını ihlal etmesiyle askeri eylemlerin tehlikeli bir seviyeye geldiğini belirten Kuzey Atlantik Konseyi’nin açıklamasında, “Uçak, Türk yetkililerin açık, zamanında ve sürekli uyarılarına rağmen Türk hava sahasına girdi. NATO uygulamalarına uygun olarak Türk savaş uçağı bu ihlale karşı uçağı tanımlamak için hedefe yakınlaştı ve Rus uçakları Türk hava sahasını terk etti.” denildi.

Türk hava sahası ihlalini şiddetli şekilde protesto eden ve kınayan müttefikler, bu şekilde sorumsuz davranışların yol açabileceği tehlikeyi de not etti ve Rusya’dan hemen bu ihlallere son vermesi ve konuyla ilgili izahatta bulunmasını istedi. Benzer ihlallerin bir daha yaşanmaması için gereken tüm önlemleri alınması için Rusya’ya çağrıda bulundu.

Açıklamada, NATO İttifakı kapsamında güvenliğin bölünmez olduğuna dikkat çekerek Türkiye ile güçlü şekilde dayanışma vurgusu yapıldı ve NATO’nun güneydoğu sınırlarındaki gelişmeleri çok yakından izlenmeye devam edileceğine dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.