Alkol bağımlılığı AIDS’ten daha ölümcül

Alkol bağımlılığı AIDS’ten daha ölümcül

Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son yayınladığı raporda, dünya genelinde son bir yılda alkol tüketimine bağlı ölümlerin 3,3 milyon kişiye ulaştığını duyurdu. Bu rakamın bir yıl içinde AIDS’ten hayatını kaybedenlerden daha fazla olduğu belirtildi.

Mayıs ayı içerisinde yıllık toplantılarını organize eden WHO, dünya genelinde gerçekleşen birçok ölüm vakasının analiz edildiği bir dizi rapor yayımlıyor. WHO alkol kullanımı ile ilgili yayınladığı son raporda, dünyada alkolün sağlık açısından nasıl bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne serdi. Buna göre dünyada son bir yıl içerisinde vefat eden her 20 insandan biri, alkole bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor.

SİYASİLERE ÖNLEM ÇAĞRISI

Raporda ayrıca 200’den fazla hastalığın alkol tüketimi ile bağlantılı olduğu belirtilirken, 2005 yılında dünya genelinde 2,5 milyon olan ölüm rakamının yükselmesi, devlet yetkililerinin konu hakkındaki eylemsizliğine bağlandı.

WHO’nun bulaşıcı olmayan hastalıklar genel müdürü yaptığı açıklamada dünya genelinde nüfus artışı ve alkol kullanım artışı göz önüne alındığında, bu rakamların daha da artacağı uyarısında bulunarak, siyasilerin önlem alması gerektiğini vurguluyor.

WHO’nun 2012 yılına ait verilerinde, dünya genelinde kişi başına yılda 6,2 litre alkollü içecek tüketiliyor. Bu içeceklerin yüzde 34’ünü bira, yüzde 8’sini şarap oluştururken, geri kalan kısmını yüksek oranda alkol içeren içkiler alıyor.

EN ÇOK ÇEKLER İÇİYOR

Toplumların alkol tüketiminde en ön sırada yıllık kişi başı 16,5 litre ile Çek vatandaşları gelirken, Ruslar 15,7 litre, Portekizler 14,6 litre ve Fransızlar 13,7 litre alkollü içecek kullanıyorlar. WHO raporunda Türkiye’de kişi başına yıllık alkol tüketimi 3,4 litre olarak yer alıyor. Raporda ayrıca dünya nüfusunun yüzde 48’inin hayatında hiç alkolle tanışmadığı belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.