NATO’dan mülteci kriziyle mücadeleye destek

NATO’dan mülteci kriziyle mücadeleye destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugünkü savunma bakanları toplantısında, Ege’de mülteci kriziyle mücadeleye İttifak’ın destek vermesi talebine onay çıktığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter da Ege’de yasadış göç ve insan kaçakçılığını engellemek için NATO askeri yetkililerine görev verildiğini açıkladı.

NATO’ya bağlı bir deniz gücünün Alman komutasında bölgede görevlendirildiği ifade eden ve konuşlandırmanın hemen yapılacağını kaydeden Jens Stoltenberg, “Ege Denizi’ndeki yasadışı geçişlere karşı keşif, gözlem ve tarama faaliyetlerini ilgili yetkililerle birlikte gerçekleştirecek.” dedi. Stoltenberg, NATO güçlerinin AB sınır koruma kurumu Frontex ile doğrudan irtibat içinde olacağını kaydetti.

Amerikalı bakan, Türkiye ve Almanya’nın yanı sıra Yunanistan’ın da talebi üzerine NATO savunma bakanlarının konuyu ele aldığını ve talebin nasıl yerine getirileceği konusunda planlama yapmaları için askeri yetkililerin görevlendirildiğini söyledi.

Anlaşmaya göre Yunanistan ve Türkiye’nin silahlı kuvvetleri, birbirlerinin karasularında ya da hava sahasında görev icra edemeyecek. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görevlerinin mülteci teknelerini durdurmak ya da zorla geri göndermek olmadığını, sadece ilgili sahil güvenlik ekiplerine insan kaçakçılığı ile ilgili kritik bilgiler vereceklerini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.