Cumhuriyetçi Parti’nin anketlere göre Iowa galibi belli

Cumhuriyetçi Parti’nin anketlere göre Iowa galibi belli

2016 başkanlık seçimleri yarışında önseçim için sandığa ilk gidecek eyalet Iowa. Bu eyalette yapılan bir kamuoyu yoklaması Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimin galibi Wisconsin Valisi Scott Walker olacağını gösteriyor.

5 Ocak 2016 tarihinde Iowa eyaleti başkanlık seçimleri yarışının ilk start verileceği yer. ABD siyasetinde kilit öneme sahip olan Iowa’daki önseçim, daha sonra yapılacak 49 eyaletteki seçimlere direkt olmasa da dolaylı etkisi olduğu siyasi uzmanların ortak görüşü.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından Iowa’da yapılan kamuoyu yoklamasına göre bu eyaletteki Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları içindeki yarışın favorisi Scott Walker. Walker, henüz aday adaylığını açıklamada.

Bugün seçim olsa muhafazakar parti içindeki muhtemel aday adaylarından Walker’a destek yüzde 21 olduğu görüldü. Quinnipiac Üniversitesi’nın geçtiğimiz şubat ayı sonunda yaptığı ankette Walker, yüzde 25 oranında destek aldığı görülmüştü.

Iowa’daki önseçimlerinin en iddialı iki ve üçüncü ismi ise aday adaylığını açıklayan Senatör Rand Paul ile Senatör Marco Rubio olduğu görüldü.

Paul ile Rubio’nun ardından aday adaylığını ilk açıklayan Senatör Ted Cruz geliyor. Cruz’u salı günü aday adaylığını açıklayan Arkansas eski valisi ve rahip Mike Huckabee takip ediyor.

IOWA BUSH İÇİN HAYAL KIRIKLILIĞI

Iowa’daki anket Bush ailesi için çok da iç açıcı değil. Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü aday adaylarından biri olacağı düşünülen ve henüz resmi olarak yarışta olduğunu açıklamayan Florida eski valisi Jeb Bush, ankette oldukça gerilerde. Deneklere, ‘asla desteklemeyeceğiniz aday kim’ diye sorusuna yüzde 25 oranın da Bush’un ismi verildiği görüldü.

New Jersey Valisi Chris Christie de Iowa da popüler olduğu söylenemez. Christie’ye asla oy vermek istemediği belirtenlerin oranı yüzde 20. Cumhuriyetçi Iowalıların asla oy vermeyi düşünmediği üçüncü isim ise Senatör Paul (yüzde 13) olduğu görüldü.

Ankette Bush’a destek yüzdesi 7 olarak tespit edildi ve 7. sırada yer aldı. Pazartesi günü aday adaylığını açıklayan doktor Ben Carson ise 6. sırada bulunuyor.

Iowa’da sıkı seçim çalışması yapmasına rağmen Texas eski valisi Rick Perry ancak 8. sırada yer alabildi. Chris Chirstie de Perry ile aynı oy oranı aldığı gözlemlendi. Ankette en az oy alan muhtemel aday adayları olan Louisiana Valisi Bobby Jindal ile South Carolina Senatörü Lindsey Graham oldu.

Anket, 667 kişi ile 25 Nisan 4 Mayıs tarihleri arasında görüşülerek yapıldığı da bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.