Mahkeme ABD’de göçmenlere Yeşil Kart verilmesini zorlaştıran uygulamaya ‘dur’ dedi

Mahkeme ABD’de göçmenlere Yeşil Kart verilmesini zorlaştıran uygulamaya ‘dur’ dedi

Federal mahkemeler ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmenlerin oturum hakkı elde edebilmesi için sosyal yardım almama şartının yanına eğitim ve gelir durumu gibi yeni kriterler getirmesine ‘dur’ dedi.

Donald Trump yönetiminin hazırladığı yönetmelik kapsamında sağlık, gıda veya lojman yardımı gibi devletin sosyal imkanlarından faydalanan kişilere ‘green card’ (yeşil kart) veya oturum vizesi verilmeyecekti.

Trump’ın talebini yargıya taşıyan sivil toplum örgütleri federal mahkemeden olumlu cevap aldı. 5 federal mahkeme Trump’ın ‘green card’ alımını zorlaştıran kriterlerinin yürürlüğe girmesini durdurdu. Ulusal Göçmenlik Kanunu Merkezi (NILC), Göçmenlik Legal Kaynak Merkezi (ILRC) ve Ethnic Media Servisi (EMS) tarafından organize edilen telekonferansta gazetecileri bilgilediren uzmanlar, mahkeme kararının Trump’ın talepleri hayata geçirmesini engellediğini belirtti.

Hukuk ve Sosyal Politikalar Merkezi’nden (CLSP) avukat Madison Allen, mahkeme kararının göçmeneleri zorda bırakacak maddelerin artık yürürlükte olmayacağını söyledi. Allen, son gelişmelerin göçmenler üzerinde bazı korkulara sebep olabileceğini ve bundan dolayı ailelerin sosyal yardıma başvurmalarında bazı çekincelere neden olabileceğini dikkat çekti.

ILRC’nin denetleyici avukatı Allison Davenport, “Mahkemelerin kararları ne olursa olsun, bu insanlar devlet yardımı alma kurallarındaki bu potansiyel değişiklikten doğrudan etkilenmeyeceklerdir.” Dedi. Avukatlar ortada bazı yanlış bilgilerin olduğunu ve bundan dolayı göçmenlerin kafalarının karıştığına dikkat çekiyor. Uzmanlar göçmenlerin ‘devletten yararlanma’ kanun maddesinin 100 yıllık göçmenlik yasasının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Göçmenlik Politikaları Enstitüsü’nün raporlarına göre, “milyonlarca göçmen sağlık, beslenme ve sosyal hizmetler konusunda devletten yardım istemekten vazgeçebilir.”

Trump yönetimi, yoksullara verilen sağlık hizmeti Medicaid, gıda karnesi ya da konut yardımı gibi kamu hizmeti desteklerinden faydalanan yasal göçmenlere ABD’de kalıcı oturma ve yaşama izni sağlayan Yeşil Kart’ın verilmesini engellemeyi öngörüyor. Bunun da bazı göçmenlerin Amerikan vatandaşı olmasını çok zorlaştıracağı öngörülüyor. ABD’de birçok sivil toplum örgütü Trump’ın göçmen karşıtı politikalarını her fırsatta mahkemeye taşıyor.