Macron BM Genel Kurulu’nda Türkiye’ye Seslendi

Macron BM Genel Kurulu’nda Türkiye’ye Seslendi

Liderlerin video konferans yoluyla katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Türkiye’ye diyalog çağrısını yineledi.

Türkiye ile Libya ve Doğu Akdeniz krizleri nedeniyle yaşanan gerginliğe değinen Macron, “Türkiye’ye saygı duyuyoruz, diyaloga geçmeye hazırız. Ama AB’nin egemenliğine, uluslararası hukuka saygı duymasını ve Libya’daki ve Suriye’deki davranışlarına açıklık getirmesini diliyoruz. Hakaretle bir yere varamayız, devletler arasındaki sorumlu ilişkilerde, bu sözler ve bu eylemlerin yeri yoktur. Biz AB’liler diyaloğa hazırız. Bir Akdeniz Paktı’na hazırız. Ama bastırma ya da güçlünün haklı olduğu mantığıyla değil, uluslararası hukuka saygı ve dostlar arası saygı ve işbirliğiyle. Bu ilkeler müzakere edilemez” diye konuştu.

Macron’dan yeni Libya konferansı önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu’na video kaydıyla seslendiği konuşmasında, Libya’da komşu ülkelerin biraraya gelmesini öneren yeni bir konferans önerdi.

Macron, Libya’da diğer ülkelerin BM silah ambargosunu delmesinin ve Libya’nın içişlerine karışmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, Libya’da yeni krizlerin çıkmaması için, yeni araçlar yaratılması gerektiğini söyledi.