Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 149. sırada

Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 149. sırada

Sınırsız Gazeteciler Örgütü (Reporters Without Borders) ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü İndeksi’ raporunu açıkladı. Raporda 180 ülke arasından 149. sırada yer alan Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediği belirtildi.

Dünya Basın Özgürlüğü İndeksi raporunda geçtiğimiz yıl 154. sırada yer alan Türkiye 1.71 puanlık artıla 149. sıraya yükseldi. Yükselmeye neden olarak 2014 yılında 40 gazetecinin şartlı da olsa salıverilmesi gösterildi. Bununla birlikte Türkiye’nin hala birçok alanda gerilediği dile getirildi.

Raporda, “Türkiye’nin -siber sansür, hukuki davalar, eleştiri yapan gazetecilerin kovulması ve yayın yasağı gibi alanları kapsayan- ‘Temel Durum’ skoru aslında daha da geriledi ve haber alma özgürlğünün düştüğünü gösteriyor.” ifadelerine yer verildi. Hükümetin yolsuzluk operasyonları sonrasındaki tutumunun hukukun üstünlüğü ilkesine giderek artan bir şekilde zarar verdiğinin dile getirildiği raporda, “Dev yolsuzluk operasyonu ile sarsılan hükümet bir numaralı yeni düşmanının -Gülen Hareketi’nin- etkisini kontrol altına alabilmek için mümkün olan herşeyi yaptı.” denildi.

44.16 puana sahip Türkiye, Burundi, Myanmar, Zimbabve ve Kamboçya gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Finlandiya geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada basının en özgür olduğu ülke olarak gösterildi.

BASIN ‘TERÖRLE MÜCADELE’ BAHANESİYLE SUSTURULUYOR

Raporu değerlendiren Sınırsız Gazeteciler Örgütü Amerika Ofisi Başkanı Delphine Halgand, 180 ülke arasından 149. sırada yer almanın ‘tatmin edici’ bir durum olmadığını söyledi. Türkiye’de basına yönelik baskıların geçmişe göre çok daha şiddetli olduğunu kaydeden Halgand, “Türkiye, sözde anti terörizm konsepti altında ifade özgürlüğünü kısıtlıyor ve gazetecilere baskı uyguluyor.” ifadelerini kullandı.

“BÜSBÜTÜN SAF DEĞİLİZ”

40 gazetecinin serbest bırakılmasının önemli bir adım olduğunu kaydeden Halgand, Türkiye’nin geçtiğimiz yıla nazaran birkaç sıra atlamasının ülkede ‘durumun iyi olduğu’ manasına gelmediğini kaydetti. Halgand, “Büsbütün saf değiliz. Suçlamaların hala karara bağlanmamış olduğunu biliyoruz. Bu gazeteciler her an tekrar hapse geri dönebilir.” şeklinde konuştu. Türkiye’de bazı basın kuruluşlarının bakanlıklara alınmamasını eleştiren Halgand, “Tüm medya kuruluşları -eleştirici olsa dahi- bilgiye özgürce ulaşabilmeli ve özgürce haber yapabilmeli.” ifadelerini kullandı.

BASINA YÖNELİK BASKILARIN ŞİDDETİ ARTIYOR

Türkiye’de tutuklanan ve işinden kovulan gazeteci sayısının yükseldiğini dile getiren Halgand, basına yönelik baskıların arttığını söyledi. Halgand, “Çok sayıda yayın yasağı ve hasas konularda gazetecilerin işini yapmasının engellenmesi gibi vakalar gördük. Daha da artan girişimlerle mahkeme kararı olmadan internet sitelerinin kapatıldığını gördük. Örneğin talihsiz bir şekilde Youtube’un yasaklandığını hatırlıyoruz. Dediğim gibi baskılar çok çok daha şiddetlendi.” dedi.

Halgand son olarak raporun Ekim 2013 ile Ekim 2014 yılların arasındaki verilere göre hazırlandığını ve bu dönemden sonra Türkiye’de yaşanan gelişmelerin rapora etki etmediğini sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.