Kalın ve Sullivan bölgesel konuları görüştü

Kalın ve Sullivan bölgesel konuları görüştü

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın telefon görüşmesi yaptı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne yayınladığı yazılı açıklamada ikilinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tavrının önlenmesi ve gerilimin azaltılması için ortaklar ve müttefiklerle işbirliği halinde süren çabaları ele aldığını bildirdi.

Açıklamada Kalın ve Sullivan’ın aralarında Kazakistan’ın da olduğu bir dizi bölgesel konuda görüş alışverişi yaptığı belirtildi. Açıklamaya göre iki yetkili Bosna Hersek’te istikrar ve birliği sürdürmenin önemi ve Kafkaslar’da gerilimin azaltılması ve normalleşme yolunda çalışılması konusunda hemfikir oldu.

Açıklamada Sullivan’ın Etiyopya’daki çatışmanın sonlandırılması çabalarının desteklenmesinin kritik önemde olduğuna da dikkat çektiği belirtildi.

Washington ve Kiev, Rusya’nın Ukrayna sınırında yaklaşık 100 bin asker konuşlandırmasının işgal hazırlığına işaret etmesinden endişe ediyor. Rusya 8 yıl önce Kırım yarımadasını Ukrayna’dan ilhak etmişti. 

Rusya ise Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasına ve NATO’nun doğu ve orta Avrupa ülkelerindeki askeri yapılanmasına karşı çıkıyor. Son olarak gerilime neden olan bu konuları görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’un başkanlık ettiği heyetler İsviçre’nin Cenevre kentinde Pazartesi günü biraraya geldi. Görüşmelerde iki taraf da geri adım atmadı.

Kazakistan’da ise akaryakıta tavan fiyat uygulamasının kaldırılması ve LPG’ye yapılan zam nedeniyle 2 Ocak’ta patlak veren gösteriler, kısa sürede ülke çapına yayılarak otoriter hükümete yönelik memnuniyetsizliğin bir yansıması haline gelmişti.

Protestolar artarken kabine istifa etmiş ve Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan’ın eski lideri Nursultan Nazarbayev’i Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başına atamıştı.

Tokayev, 7 Ocak’ta, “teröristler” olarak nitelediği, şiddet eylemlerine karışan kişilere karşı polis ve askere “vur emri” vermişti.

Amerikanin Sesi