Türkiye Uzmanı Taşpınar: Nepotizm yolsuzluğa neden olur

Türkiye Uzmanı Taşpınar: Nepotizm yolsuzluğa neden olur

Brookings Enstitüsü Türkiye ve Ortadoğu Uzmanı ve ABD Ulusal Savaş Üniversitesi (U.S. National War College) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Taşpınar, Türkiye’de son zamanlarda artan nepotizmin (akraba ve yakın arkadaşları kayırma)  kayırmacılığa (Clientelism) dönüp yolsuzluğa neden olabileceğini söyledi.

Nepotizimin makro düzeyde yolsuzluk olduğunu olduğunu belirten Taşpınar, bu durumun devlet kurumlarını yıpratacağını ifade etti. Zaman Amerika’ya açıklamada bulunan Türkiye uzmanı Taşpınar, nepotizim nedeniyle ehil insanların hak ettikleri yere gelemeyeceklerine dikkat çekerek “Şuanda bir cadı avı var. Gülen Cemaati’ne, (Hizmet Hareketi’ne) yakın insanların görevden alınması, belirli kadrolarda boşluk oluşturuyor. Buna karşı bir cephe alınınca, bu kadrolara kimler gelecek. Ak Parti’nin elindeki insan sermayesi, bana göre Hizmet Hareketi’nin elindeki insan sermayesi kadar, zengin değil. Çünkü Hizmet Hareketi yıllardan beri eğitime yatırım yaptı, dolaysıyla daha ehil insanlar belirli yerlerdeydi. Ya Ak Parti’nin elindeki ikinci üçüncü sınıf kalitede insanlar gelebilir. Yada yitirmiş kadrolar, daha kemalist, laik görüşlü kadrolar geri gelebilir.” diye konuştu.

Nepotizm tartışmasında, Türkiye’yi rahatsız etmesi gereken meselenin ‘yolsuzluklar’ olduğunu kaydeden Prof. Dr. Taşpınar, nepotizmin mikro, yolsuzlukların ise makro bir mesele olduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.