İran, Rusya’dan S-300 füzelerini bu yıl içinde almaya başlayacak

İran, Rusya’dan S-300 füzelerini bu yıl içinde almaya başlayacak

İran’ın Rusya’dan satın aldığı S-300 füzelerinin, bu yıl içinde teslim edilebileceği belirtiliyor.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan, S-300 füzelerinin teslimatına kısa bir sürede başlanabileceğini açıklarken, Rus haber ajansı Interfax’a konuşan Rus kaynaklar da bu bilgiyi doğruladı.

Rusya’nın elindeki en gelişmiş füze sistemi olarak bilinen S-300’ler konusunda İran ve Rusya’nın geçtiğimiz günlerde anlaşma imzaladığı duyurulmuştu. Rus kamu şirketi Rostec’in Genel Müdürü Sergey Çemezov’un, geçtiğimiz Pazartesi günü İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin sevk edilmesini öngören anlaşmanın imzalandığını açıklamasıyla Rusya ile İran arasındaki S-300 füze sistemi anlaşması resmiyet kazanmıştı.

İran’ın Press TV kanalına konuşan İran Savunma Bakanı, “Rusya ile bir kontrat imzaladık. Şu an bu anlaşma yerine getirildi. Yıl sonundan önce sistemin büyük kısmını teslim alacağız” dedi.

Rus savunma kaynakları da Interfax-AVN’ye yaptıkları açıklamada, füze sistemlerinin teslimat tarihi konusunda bu bilgiyi doğruladı. Rus ajansına konuşan bir kaynak, “Bunlar yeni sistemler, S-300PMU’, Suriye için üretildi” dedi. Ancak İsrail’in pozisyonundan dolayı Suriye’ye teslim edilmediğini kaydetti.

Daha önce basına yansıyan iddialarda İran’ın 1 milyar dolar karşılığında dört tabur S-300PMU2 füze savunma sistemi aldığı belirtiliyordu. Benzer bir iddia ise İran’ın Rusya’dan, 20 milyar dolarlık petrol karşılığında S-300 tipi hava savunma füzesi alacağı yönündeydi.

Moskova ve Tahran 5 adet S-300 füze bataryasının teslimatı için 2007’de anlaşmaya varmıştı. Ancak 2010 yılında Rusya, İran’a getirilen Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu gerekçe göstererek teslimatı durdurmuştu. Bunun üzerine 2011’de İran, Rusya’yı uluslararası tahkime götürmüş ve kontrat şartlarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Bu yıl içinde ise İran’ın nükleer müzakerelerde Batılı devletlerle uzlaşmaya varması sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 teslimatının gerçekleştirileceğini söylemişti. Rostec Genel Müdürü Çemezov, teslimat için kontratın imzalanmasıyla Tahran’ın tahkim davasını geri çekmesini beklediklerini ifade etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.