BM: IŞİD, Irak’ta 3500 kişiyi köle yaptı

BM: IŞİD, Irak’ta 3500 kişiyi köle yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ta silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına dair hazırladığı raporunda, IŞİD’in aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 3500 kişiyi köle yaptığı açıkladı.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan rapora göre, kölelerin, azınlıktaki etnik gruplardan çoğunlukla da Yezidi kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi. Raporda, IŞİD tarafından kaçırılan Yezidi kadınların cinsel köle olarak kullanıldığı ve 500 ila 2000 dolar arasında IŞİD miltanlarına satıldığı ifade edildi. BM raporunda, ‘IŞİD terör örgütünün savaş ve insanlık suçu işlediği bölgede, soykırım da yapıyor olabileceği’ belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra’ad el-Hüseyin, Irak’ta IŞİD kontrolündeki bölgelerde insanların sadece şiddetten ölmediğini, gıda ve sağlık gibi temel insani ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için de hayatını kaybettiğini vurguladı.

BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ise uluslararası topluma IŞİD’e karşı desteğini artırmaları için çağrıda bulundu.

Raporda ayrıca, Irak’ta 1 Mayıs-31 Aralık 2015 tarihleri arasında yaşanan şiddet olaylarında 3 bin 855 kişinin öldüğü, 7 bin 56 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.