İklim değişikliği göçmen sayısını artıyor

İklim değişikliği göçmen sayısını artıyor

Yunanistan kıyılarından ABD’nin güney sınırına, Türkiye, Kuzey Afrika ve Amerika boyunca, savaş, şiddet, yoksulluk ve açlıktan kaçan insan akışı her geçen yıl artıyor.

Ethnic Media Service’nin düzenlediği online etkinlikte konuşan uzmanlara göre, iklim değişikliği göçmen sayısını yeni zirvelere çıkarmakla tehdit ederken, hükümet politikaları büyüyen bu insani felaketi şiddetlendiriyor.

Toplantıda konuşan Migration Policy Institute’un Uluslararası Programı Kıdemli Politika Analisti Susan Fratzke, son on yılda göçmen akışlarının yalnızca artmadığını, aynı zamanda ölçek olarak daha küresel hale geldiğini belirterek, “İnsanlar sığınak arıyor” diyor.

“İnsanlar sadece sınırın karşısındaki bir ülkeye taşınmıyor… hatta bir veya iki ülkeye taşınmıyor” diye açıklıyor. “İnsanlar gerçekten dünyanın her yerinde sığınak arıyor.”

Sadece geçen yıl Avrupa, Rusya’nın bir yıl önceki işgalinden bu yana bloğa yeniden yerleştirilen 4 milyon Ukraynalıya ek olarak Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Kolombiya ve Venezuela’ya kadar yaklaşık 1 milyon sığınma başvurusu aldı.

TÜRKİYE 4 İLA 6 MİLYON ARASINDA GÖÇMEN VE MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Türkiye, Avrupa’ya geçiş yapmak isteyenler için önemli bir geçiş koridoru olmasının yanı sıra 4 ila 6 milyon göçmen ve mülteciye ev sahipliği yapıyor. .
Geçen hafta bir panel tartışmasında iklim değişikliği ve küresel göç akışları arasındaki bağlantı hakkında konuşan Fratzke, artan sayıların, evdeki koşullardan kaçmak isteyen birçok kişi için bunu yasal olarak yapma seçeneklerinin çok az olduğu gerçeğini yalanladığını söylüyor.

“İnsanların küresel olarak hareket etmeleri için yasal yolların eksikliği var,” dedi ve çoğu gelişmiş ülkenin, vasıflı işçileri ve çekirdek aileleri destekleyen müstakbel göçmenlere iş ve aile kısıtlamaları getirdiğini ve en savunmasız olanları kaçakçıların kaprislerine karşı savunmasız bıraktığını açıkladı.

Ve bu politika çerçevesinin, örneğin yetkililerin geçen hafta uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ederek göçmenleri denizde terk ettiği tespit edildiği ABD’nin güney sınırında veya Yunanistan’da tanık olunan kaos sahnelerine katkıda bulunduğunu belirtiyor.

İklim değişikliği göçmen krizini körüklüyor

Tüm bunlar, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün, daha şiddetli sağanak yağışları, uzun süreli ve daha ölümcül ısı dalgalarını ve daha yoğun kuraklık ve orman yangınları dönemlerini tehdit eden bir El Niño paterni ortaya çıkarken, önümüzdeki beş yılın muhtemelen rekor düzeyde en sıcak yıl olacağını söylediği sırada geliyor.

Meteoroloji örgütünün genel sekreteri Petteri Taalas, “Bunun sağlık, gıda güvenliği, su yönetimi ve çevre üzerinde geniş kapsamlı etkileri olacak” uyarısında bulundu. “Hazırlanmamız gerekiyor.”

Amali Tower, kar amacı gütmeyen İklim Mültecileri’nin kurucusu ve yönetici direktörüdür. Her yıl yaklaşık 23 milyon insanın iklim ve hava olayları nedeniyle yerinden edildiğini belirterek, “İklim değişikliğinin küresel yerinden edilmeye neden olduğuna kesinlikle şüphe yok” dedi. Ve bu insanların birçoğu kendi ülkelerinde yerinden edilmiş durumdayken, dünya çapındaki sınır ötesi mültecilerin yüzde 80 ila yüzde 90’ı iklim değişikliğine karşı en savunmasız kabul edilen ülkelerden geliyor.

Bu gerçeğe rağmen, iklim mültecisi hala uluslararası hukukta tanınan yasal bir kategori değil. 1951 Mülteci Sözleşmesi’ne göre, bireyler yalnızca ırk, din, belirli bir gruba mensubiyet (örn. cinsel yönelim) veya siyasi görüş nedeniyle zulme dayalı olarak sığınma talebinde bulunabilirler.

Tower, birçok sınır ötesi sığınmacının, bu nedenle, iddialarının itici nedeni olarak iklimi göstermek konusunda genellikle isteksiz olduğunu belirtiyor; “İklim değişikliğinin ve çevresel bozulmanın ne kadar önemli bir faktör olduğunu bana açıklayan mültecilerin kendileriydi” dedi.

Bir ‘iklim kalesi’ inşa etmek

Florida Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi yardımcı doçenti ve “İstenmeyen Göçmenler: Uluslararası Göçte Irkçılık Neden Devam Ediyor” kitabının yazarı Andrew Rosenberg, Batı’da bugüne kadar verilen yanıtın, kendisinin “iklim kalesi” olarak adlandırdığı şeyi yaratmak olduğunu söylüyor.

Rosenberg, tarihsel ırkçılığa ve bir sömürgecilik mirasına atıfta bulunarak, Batı’nın büyük bir bölümünde göçmen karşıtı antipatinin, göçmen sayısı arttıkça artacağını ve popülist bir kızgınlık dalgasını iktidara getirmeye hevesli “girişimci politikacılara” yem sağlayacağını söylüyor. sınırları daha da sıkılaştırma sözü verdi.

“Küresel Kuzey’deki önyargı, eşitsizlik ve kızgınlık koşulları göz önüne alındığında, Batı’nın yardım edecek siyasi iradeye sahip olmasının pek olası olmadığını düşünüyorum.”

Tower, bunun yerine, pek çok kişinin sınırlarını sıkılaştırmaya yatırım yaptığını ve aksi takdirde gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin yol açtığı zararı daha etkili bir şekilde atlatmasına yardımcı olabilecek iklim finansmanına yapılan yatırımların ötesinde sınır güçlendirmelerine ikiye bir kadar para harcadığını söylüyor.

“Sınır güvenliğinin onların iklim politikası olduğunu söyleyebilirsiniz” dedi.

Bu, yükün çoğunu üzerinde bırakır.

DÜNYA ÇAPINDA YERİNDEN EDİNMİŞ 100 MİLYON’DAN FAZLA İNSAN VAR

Bugün dünya çapında yerinden edilmiş 100 milyondan fazla insanın yaklaşık yüzde 80’ine ev sahipliği yapan ve bazılarının küresel ekonomiye 6 trilyon dolardan fazla maliyeti olduğu tahmin edilen iklim değişikliğinin artan etkileriyle mücadele eden daha yoksul ülkelerin omuzları. Bunun çoğu, yine, küresel ısınmaya en az katkıda bulunan düşük gelirli ülkelerin üzerine düştü.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde Küresel Adalet programında politika analisti olan Hossein Ayazi’ye göre, iç içe geçmiş güçlerin bu birleşimi – çoğu kişinin “çoklu kriz” olarak adlandırdığı şey – birkaç önemli soruya yol açıyor, bunların en önemlisi: Küresel Güney nasıl? ülkeler iklim krizine dayanıklılık geliştiriyor mu?

Bu yılın başlarında Ayazi ve meslektaşları, Afrika’daki çevre ve tarım kuruluşlarının bu soruyu nasıl ele aldığına bakan bir anketin sonuçlarını yayınladılar. Birçoğu, sürdürülebilir gıda sistemleri etrafında inşa edilen yerelleşmiş ekonomilerin ortaya çıkışına ve tipik olarak yerel ekosistemler ve küresel iklim pahasına daha zengin ülkeleri zenginleştiren fosil yakıtlar da dahil olmak üzere kaynak çıkarımına güvenmekten uzaklaşmaya işaret etti.

Ayazi, “Bu, aslında yerinden edilmeye zorlayan koşulların değiştirilmesi anlamına geliyor” dedi ve daha zengin ülkelerin bu tür çabalara verdiği desteğin “hem iklim krizini ele almanın hem de iklim kaynaklı göçü hafifletmenin anahtarı” olduğuna dikkat çekti.