Gergerlioğlu, ‘casusluk davası’nda şartlı tahliye edildi

Gergerlioğlu, ‘casusluk davası’nda şartlı tahliye edildi

Almanya’da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) devam eden ve kamuoyunda ‘casusluk davası’ olarak bilinen davada yargılanan üç kişi şartlı tahliye edildi.

Türkiye Cumhuriyeti ya da devlet yekililerinden biri veya birkaçı adına Almanya’da casusluk yapmakla suçlanan Muhammed Taha Gergerlioğlu, Almanya’da yaşayan iki Türk kökenli Alman vatandaşını da bu iş için yönlendirmekle suçlanıyordu. Davada birçoğu araştırmayı yapan polis memuru olmak üzere telefon dinlemelerinde adı geçen iki Türk de şahit olarak dinlendi. Mahkemede deliller arasında sayılan çok sayıda telefon görüşmesinden birkaçı da dinletilmişti.

Tapelerin dinlenmesinin bahara kadar uzayacağını öngören mahkeme heyeti, savunma avukatları ve federal savcıyla bir araya gelerek iki tarafı anlaştırma yoluna gitti. Yapılan görüşmeler sonucu savcının da uzlaşılan maddelere onay vermesi üzerine anlaşma metni mahkemede okundu.

Anlaşmaya göre sanık Muhammed Taha Gergerlioğlu, 70 bin euro kefalet karşılığında serbest bırakıldı. Aralık 2014’te Frankfurt’ta gözaltına alınan ve kısa süre sonra hakkında tutuklama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski danışmanı Gergerlioğlu, yaklaşık 10 aydır tutuklu yargılanıyordu.

Gergerlioğlu ile birlikte yargılanan sanık A. D. Yüksel 5 bin euro ve G. Güler ise 100 saat sosyal bir alanda karşılıksız hizmet etmesi şartıyla davada serbest kaldı. Bu şartlar doğrultusunda sanıkların herhangi bir tazminat hak edemeyecekleri belirtildiği gibi sicillerine de sabıka kaydı işlenmeyecek. Anlaşmada ayrıca sanıkların suçu reddettiklerine vurgu yapıldı.

Anlaşma şartları yerine getirildiği andan itibaren M.T. Gergerlioğlu serbest bırakılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.