Brett McGurk: Türkiye bölgede güvenilir bir ortak değil

Brett McGurk: Türkiye bölgede güvenilir bir ortak değil

ABD’nin IŞİD ile mücadele eski özel temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilmesinin IŞİD’e yeni bir hayat vereceğini söyledi.

Başkan Trump’ın Suriye’den çekileceklerini duyurmasının ardından istifa eden McGurk, “Başkan, müttefiklere danışmadan veya gerçekleri anlamadan ABD kuvvetlerini geri çekmeye karar verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

McGurk, Türkiye’nin bölgede güvenilir bir ortak olmadığını iddia etti.

The Washington Post (WAPO) için bir makale kaleme alan tecrübeli diplomat, Trump’ın geri çekilme kararını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra almasını “Kötü bir durum” olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun aralık ayında kendisini aradığını ve Başkan Trump’ın ani bir karar vererek Suriye’den çekileceğini aktaran McGurk, bu haberi alır almaz Beyaz Saray ile irtibata geçtiğini ve karardan vazgeçilmesi gerektiğini yetkililere ilettiğini yazdı.
TÜRKİYE, ABD’NİN YARDIMI OLMADAN SURİYE TOPRAKLARINDA OPERASYON YAPAMAZ
Trump’ın Erdoğan’ın “Suriye’deki IŞİD ile mücadele edeceğiz” önerisine göre hareket ettiğini belirten tecrübeli diplomat, “Aslında Türkiye, ABD’nin askeri desteği olmadan sınırından yüzlerce kilometre uzaklıktaki düşman topraklarında operasyon yapamaz.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR ORTAK DEĞİL”
McGurk “Türkiye’nin güvenilir bir ortak olmadığına” vurgu yaparak “Türkiye’nin kontrol ettiği İdlib’de El-Kaide egemenlik gösteriyor. ABD, Türkiye’nin sınırını korumasına yardımcı olabilir, ancak Türk askeri ve Türk destekli muhalif savaşçılarının Suriye’nin SDF’nin bulunduğu kuzey doğu bölgesine girmesi şu anda tartışıldığı gibi – aşırılık yanlılarının gelişmesi için bir kaos ve ortam oluşturacak.”dedi.
“TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİĞİ MUHALİF GRUPLAR IŞİD İLE DEĞİL KÜRTLERLE SAVAŞMAK İSTİYOR”
Türkiye’nin desteklediği Suriye muhalif gruplarının birçoğu, IŞİD ile değil, Kürtlerle savaşmak istediklerini açıkça ilan ettiğini hatırlatan Amerikalı diplomat “ Trump’ın Twitter üzerinden teklif ettiği 32 km’lik güvenli bölge teklifi ile ilgili benzer şekilde işlem ve analiz yapılmadığı görünüyor. Bu bölge, Suriye’nin doğusundaki tüm Kürt bölgelerini kapsayacak. Amerikan birlikleri ayrılmaya hazırlanırken, bölgeyi devralmaya hazır bir güç veya inşaa edilmesi söz konusu değil. Ve Türk destekli muhalif güçlerin girmesi, binlerce Kürt’ün yerini almasının yanı sıra bu alanlarda serpiştirilmiş savunmasız Hristiyan toplulukları tehdit edecektir.” uyarısında bulundu.
TRUMP’IN ALDIĞI KARARIN SONUÇLARI ŞİMDİDEN ORTAYA ÇIKIYOR
Uzun yıllardır bölgede çalışmalar yapan McGurk, Trump’ın aldığı son kararın stratejik sonuçlarının şimdiden ortaya çıktığına dikkat çekerek “ Türkiye, Suriye’deki erişimini artırdıkça, bölgedeki Arap ortaklarımız Şam’a doğru hızla ilerliyor. Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Trump’ın çekildiğimizi duyurduktan kısa bir süre sonra orada elçilikler açması tesadüf değil. Bu ülkeler, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün yanı sıra, Şam ile bağlantı kurmanın Suriye’deki Rus, İran ve Türklerin etkilerini (Washington’un aksine) azalttığına inanıyor. Yakında tek başına kalacağını ve düşmanlarla çevirileceğini kabul eden Suriye Demokratik Güçleri (SDF), Suriye Devlet Başkanı  Beşar Esad’ın rejimi ile görüşmelerini hızlandırdı.” dedi.
ABD’NİN ÇEKİLME KARARININ ARDINDAN TÜRKİYE, RUSYA İLE GÖRÜŞTÜ
Trump’ın çekilme kararından sonra “NATO müttefiki Türkiye’nin birkaç gün içinde Rusya’ya üst düzey yetkilileri göndererek Suriye’de atılacak adımları görüştü. Bölgedeki en yakın müttefikimiz olan İsrail, ABD’nin bölgeden ayrılacağı gerçeklikle karşılaşmış oldu. Yalnızca Rusya ve İran, Trump’ın kararını memnuniyetle karşıladı.” değerlendirmesinde bulundu. Trump’ın kararını değiştirmemesi halinde bunun ABD’yi olumsuz etkileceğini kaydeden McGurk “Ortaklarımız bizi dinlemeyi bırakacak ve çıkarlarımıza aykırı kararlar alacak. Düşmanlarımız ABD’nin ayrıldığını bilerek zaman kazanacak. IŞİD ve diğer aşırı yanlısı gruplar ayrılığımızın açtığı boşluğu dolduracak.”dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.