‘Boko Haram,her 5 bombalı eylemde bir çocuk kullanıyor’

‘Boko Haram,her 5 bombalı eylemde bir çocuk kullanıyor’

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA)’nın raporuna göre 2015’de meydana gelen canlı bomba saldırılarında 44 çocuk kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)’e göre 44 çocuğun yüzde 57’si kız. Söz konusu saldırıların 21’i Kamerun, 17’si Nijerya ve 2’si de Çad’ta meydana geldi.

Raporda, Nijerya merkezli Boko Haram terör örgütünün bombalı eylemlerde kullandığı çocuk sayısının artışına dikkat çekildi. Askeri hedeflerin yanı sırada sivilleri de hedef alan terör örgütünün her 5 bombalı saldırıda bir çocuk kullandığı belirtildi.

OCHA raporunda bölgede bulunan çocukların yaşam mücadelesi verdiği ifade edildi.

Nijerya’nın Kuzeydoğu’sunda yer alan Borno’da 486 bin, Yobe’de ise 242 bin çocuğun yetersiz beslenme (akut malnütrisyon) problemi yaşadığı kaydedildi. Özellikle 2 yaşın altında bulunan 73 bin çocuğun ek besleyici gıdaya ihtiyacı var. Bölgede bulunan 27 bin hamile ve emziren annelerin de gıda takviyesine ihtiyacı var.

Raporda Borno ve Yobe bölgesinde yaşayan 6 ila 59 aylık 67 bin bebek ölümle pençeleşiyor. Buna göre her gün 184 bebek açlık nedeniyle ölüm tehlikesini yaşıyor.

BM’ye  göre 3 milyon insan beslenmek için yeterli gıda bulamıyor. OCHA, bölgenin ihtiyacı olan 535 milyon doların şuana kadar sadece yüzde 10’nunu tedarik edebildi.

Geçtiğimiz hafta Nijerya’da bir zirveye katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bölgede yaşanan insan hakları ihlali konusundaki endişelerini dile getirmişti.

2009’dan beri faaliyet gösteren Boko Haram, şuana kadar 20 bin kişi öldürdü. 2,3 milyon insanında yerinden göç etmesine neden oldu.

Öte yandan ABD, Boko Haram’ı 2013’ten beri terörist organizasyonu olarak tanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.