BM’DEN ‘İNSANİ KORİDOR’ ÇAĞRISI | Gazze sınırına yığınak sürüyor; İsrail denizden de vurmaya başladı

BM’DEN ‘İNSANİ KORİDOR’ ÇAĞRISI | Gazze sınırına yığınak sürüyor; İsrail denizden de vurmaya başladı

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar dördüncü gününe girdi. Bugün sabah saatlerinde İsrail donanmasına ait hücum botlarından Gazze’nin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. Hava saldırıları da gece boyunca sürdü. İsrail, yerleşim yerlerini bombalıyor. Onlarca bina yıkıldı, Gazze sokakları molozlarla doldu. 

REHİNE SAYISI 150 CİVARINDA

İsrail’in güneyindeki bir çok şehir ve kasabada ‘alarm’ durumu sürüyor. Sirenler sabaha kadar çaldı. Hamas’ın elinde 150 kadar rehine olduğu belirtiliyor. İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan, İsrail’den kaçırılan 100-150 kadar rehinenin Gazze’de tutulduğunu söyledi. Dün gece Hamas, İsrail’in herhangi bir uyarıda bulunmadan hava saldırıları düzenlemesi halinde rehineleri infaz edeceğini söyledi.

GAZZE’DE ÖLENLERİN SAYISI 770 OLDU

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Cumartesi günü misilleme amaçlı hava saldırılarını başlatmasından bu yana Gazze Şeridi’nde 770 kişinin öldürüldüğünü söyledi.Yaklaşık 4.100 kişi yaralandı. İsrail ordusu, “Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladıklarını” bildirdi. İsrail hükümetinin, 360 bin yedek askerin seferberliğe katılmasını onayladığı belirtiliyor.

İNSANİ KORİDOR ÇAĞRISI

İsrail’in ‘tam abluka’ kapsamında Gazze Şeridi’ne yakıt, elektrik ve su tedarikini kesmesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü de bölgede bir insani koridor oluşturulması çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise Hamas saldırılarını kınarken, İsrail’in kuşatılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

MISIR GÜNDE 400 KİŞİYİ KABUL EDİYOR

Mısır sınırının tamamen kapalı olmadığı, günde 400 kişinin geçişine izin verildiği belirtiliyor. BBC’de yer alan bir haberde Gazzeliler için en güvenli yerlerin BM’ye ait okullar olduğu belirtiliyor.

GAZZE SINIRINA YIĞINAK SÜRÜYOR

IDF sözcüsü Richard Hecht, ordunun ‘gelecekteki operasyonlar için altyapı inşa ettiğini’ ve Gazze sınırında 35 taburun konuşlandırıldığını söyledi. Bir tabur genellikle yüzlerce birliklerden oluşuyor.

İsrail’in Cumartesi günkü ölümcül saldırılara cevap olarak Gazze’ye büyük bir kara operasyonu başlatması bekleniyor. Başbakan Binyamin Netanyahu dün gece Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarının ‘sadece başlangıç’ olduğunu söylemişti. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde kontrolü sağladıklarını ve Gazze sınırında tank, helikopter ve hava araçlarıyla ‘demir duvar ördüklerini’ kaydetti.

187 BİN GAZZELİ YERİNDEN EDİLDİ

BM, Gazze’de 187.000 kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.