BM Güvenlik Konseyi’nin 5 yeni üyesi için seçim yapıldı

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 yeni üyesi için seçim yapıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul’u bugün 2017-19 yılları arasında BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olacak olan beş ülke için oylamaya gitti.

Genel Kurul’da yapılan oylama sonunda Etiyopya, Bolivya, İsveç, Kazakistan ilk turda seçilmeyi başardı. İtaya ile Hollanda arasında ise seçim yarışı haberin yazıldığı saatte devam ediyordu.

Güvenlik Konseyi’nin geçici üye ülkeler 1 Ocak tarihinde göreve başlayacak ve 31 Aralık 2018 tarihinde de dönemleri son bulacak.

Genel Kurul’da BM’ye üye 193 ülke Güvenlik Konseyi’ne üye olmak için mücadele eden ülkeler için oy kullandı. Asya-Pasifik, Latin Amerika-Karayipler, Afrika’ya birer, Batı Avrupa’ya ise iki koltuk için yarışan ülkelerin mücadelesinde şuana kadar mutlu sona Etiyopya, Bolivya, İsveç ve Kazakistan ulaştı.

Ethopya ve Bolivya’nın yarışta kendi bölgelerinden rakipleri olmadığı için rahat seçildi. Ethopya 185, Bolivya ise 183 oy aldı. Batı Avrupa’dan iki koltuk için üç ülke yarışa gitti. Bunlardan İsveç, ilk turlamada 134 ülkenin oyunu alarak seçilmeyi başardı. Diğer iki ülke olan Hollanda ile İtalya arasında mücadele ise devam ediyor.

Asya-Pasifik bölgesinde Kazakistan’ın rakibi Tayland idi. İki ülke mücadelesinde gülen taraf Kazakistan oldu.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5’i daimi 10’u geçici olmak üzere toplam 15 üyesi bulunuyor. Fransa, Çin, İngiltere, Rusya ile ABD Konsey’in daimi ülkeleri. Bu 5 ülke dışında diğer geçici üyelerin veto hakkı bulunmuyor.

Afrika kıtası adına yarışan tek aday olarak giren Etiyopya, Konsey’de Angola’dan boşalan koltuğu dolduracak. Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ise yine tek aday olarak yarışa giren Bolivya, Konsey’de Venezuela’dan boşalan koltuğa oturacak.  

Asya Pasifik bölgesinde ise Malezya’dan boşalacak olan koltuk için yarışan Kazakistan, Tayland’ı yenerek seçildi.

Avrupa kıtası için Konsey’de boşalacak iki koltuğa üç ülke aday oldu. İsveç ilk oylamada BM üyelerinin üçte iki çoğunluğu olan 127 ülkenin oyunu alma şartını aşarak seçilmeyi başardı. İsveç, İspanya’dan İtalya ile Holanda arasından seçilecek diğer ülke de Yeni Zelanda’dan boşalacak koltuğa oturacak.

Konsey’de 2017 yılı sonuna kadar üyeliği bulunan Mısır, Japonya, Ukrayna ile Uruguay’dan boşalacak koltuklar için önümüzdeki yıl BM Genel Kurulu’nda oylama yapılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.