Moody’s: Düşük petrol fiyatları yalnızca ABD ekonomisine yarar

Moody’s: Düşük petrol fiyatları yalnızca ABD ekonomisine yarar

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody’s, düşük petrol fiyatlarının ABD ekonomisine destek olacağını ancak gelecek iki yıl içinde küresel büyümeyi desteklemeyeceği uyarısında bulundu.

Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie Diron, “Küresel Makro Görünüm: 2015-16. Düşük petrol fiyatları küresel büyümeyi destekleyemeyecek” başlıklı raporunda, düşük enerji fiyatlarının, Euro Bölgesi’ndeki zayıflık ve Çin’deki yavaşlamayla dengeleneceği belirtilerek, buna karşın ucuz enerjinin ABD ekonomisinde tüketici ve şirket harcamalarını artıracağını ve ekonomiyine destekleyeceğini vurguladı.

Diron raporunda, birçok faktörün farklı ülkelerde düşük büyümeye yol açabileceğine ve bu risklerin küresel etkilerinin büyük olabileceğinin altını çizerek, “Söz konusu riskler, ABD Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştımasına karşı finansal piyasaların tepkisini, Çin emlak piyasasındaki düşüş beklentilerini ve yükselen politik belirsizlikleri ve Euro Bölgesi’nde deflasyon veya süregelen düşük enflasyonu içeriyor” dedi.

Raporda düşük petrol fiyatlarının Euro Bölgesi’ne faydasının az olmasını beklediğini vurgulayan Diron, “Ucuz enerji fiyatlarına rağmen, Euro Bölgesi’nde büyümenin 2015 yılında yüzde 1’in altında olacağını ve 2016 yılında ise bu rakamın yüzde 1,3’e yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programının da Euro Bölgesi ekonomisi üzerindeki etkisinin Euro’daki zayıflamadan dolayı olumlu ancak az olamasının beklendiğine de işaret edilen raporda, Çin’de ucuz petrol fiyatlarının ülkede kademeli ve devam eden ekonomik yavaşlamayı durdurmayacağı da aktarılan açıklamada, bazı enerji ve taşımacılık sektöründeki yüksek enerji vergileri ve hükümetin fiyat kontrollerinin düşük petrol fiyatlarının pozitif etkisini azalttığının altı çizildi.

Moody’s’in G20 ülkeleri için 2015 ve 2016 yılları için büyüme tahminini yüzde 3.0’ün altında öngördüğüne de işaret edilen raporda, düşük petrol fiyatlarından yararlanacak olan ABD ekonomisinin 2015 yılı büyümesini yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye yükseltildiği anımsatıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.