BM Güvenlik Konseyi Türkiye’ye karşı tek ses

BM Güvenlik Konseyi Türkiye’ye karşı tek ses

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türk ordusunun Suriye içindeki  PYD hedeflerini top atışları ile vurmasından dolayı endişe duyduğunu açıkladı.

Suriye hükümetinin Türkiye’yi BM öncülüğünde sürdürülen barış sürecini sabote etmekle suçladığı mektup, BM Güvenlik Konseyi’nde görüşüldü.

Rusya’nın mektubu değerlendirmek amacı ile toplantı talebine Konsey olumlu cevap verdi. Türk ordusunun Suriye içindeki YPD hedeflerini vurmasından dolayı endişe duyduklarını açıklayan BM Güvenklik Konseyi dönem Başkanı Venezuela Büyükelçisi Rafael Darrio Carreno, “Konsey, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırısından kaygı duymaktadır” dedi.

Güvenlik Konsey’i ilk defa Şam hükümetinin Türkiye aleyhine şikayette bulunmasını tüm üyeleri ile birlikte haklı buldu. Konsey, Ankara’nın askeri eyleminden dolayı duydukları endişeyi tek ses halinde dile getirmesi ile dikkat çekti.

Konsey, Yemen’de gelişmeleri ele aldığı toplantının ardından Türkiye’nin Suriye topraklarından top atışları ile PYD hedeflerini vurmasını görüştü. New York’taki BM Genel Merkezi’nde basına kapalı yapılan toplantının ardından açıklamada bulunan Carrenno, “Konsey’in 15 üyesi de Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırısından kaygı duymaktadır” dedi.

“HASTANE BOMBALANMASI İLE İLGİLİ FARKLI BİLGİLER GELİYOR”

Rusya’nın Azez’de okul ve hastaneleri bombaladığına dair Konsey’e bir açıklama yapıp yapmadığı sorusuna Carrenno, “Bu konuda farklı kaynaklardan farklı bilgiler geliyor… Daha fazla bilgi elde edebilmek için çabalıyoruz ve Suriye’deki her gelişmeyi değerlendiriyoruz. Tüm tarafların uluslararası hukuka ve insan haklarına saygılı olmasını bekliyoruz” diye cevap verdi.

RUS DİPLOMAT HASTANE BOMBALANMASINI TÜRKİYE’NİN İDDİASI OLDUĞUNU SAVUNDU

Rus savaş uçaklarının Azez’de hastane ve ilkokul bombaladığına yönelik Türkiye’nin yaptığı açıklamalara Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Vladimir Safronko, “Bunlar asılsız iddialar” diye karşılık verdi.

Türkiye’nin açıklamalarını “temelsiz, delilsiz, anlamsız” diye sert şekilde eleştiren Safronko, Ankara’nın sözlerinin propaganda amaçlı olduğunu ve kabul edilemeyeceği söyledi.

Hastanenin vurulmasına yönelik iddialara Rusya Savunma Bakanlığı tarafından cevap verildiğini ve reddedildiğini hatırlatan Safronko, okul ve hastanelerin bombalanması ile ilgili iddiaların Gaziantep’ten uydurulduğunu ileri sürdü.

Güvenlik Konseyi toplantısından sonra gazetecilere açıklama yapan Safronko, Suriye’de ateşkesi için Münih’te varılan anlaşmanın da hayata geçmesi konusunda çabaladıklarını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.