BM Genel Sekreteri uyardı: Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi başlıyor

BM Genel Sekreteri uyardı: Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi başlıyor

Temmuz ayı Dünya için kayıtlara geçen en sıcak ay olurken, BM Genel Sekreteri dün yaptığı açıklamada, “Küresel ısınma dönemi sona erdi, şimdi küresel kaynama dönemi başlıyor” uyarısında bulundu.

“Önümüzdeki birkaç gün içinde mini bir buzul çağı yaşanmazsa, Temmuz 2023 tüm rekorları kıracak” diyen Antonio Guterres, tek sürprizin değişimin hızı olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri bir kez daha fosil yakıt sektörüne saldırarak radikal ve acil eylem çağrılarını yineledi. “Hava solunamaz halde, sıcaklık dayanılmaz. Fosil yakıtlardan elde edilen kâr seviyeleri ve iklim konusundaki eylemsizlik kabul edilemez” dedi ve ekledi: “Liderler öncülük etmeli. Artık tereddüt yok. Bu kadar mazeret yeter. Artık önce başkalarının harekete geçmesini beklemek yok.”

Eylül ayında New York’ta iklim konusunda bir zirveye ev sahipliği yapacak olan Antonio Guterres, gelişmiş ülkelere 2040 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdünde bulunmaları, gelişmekte olan ekonomilere de 2050 yılına kadar bu taahhüdü yerine getirmeleri çağrısında bulundu.