“Suriye’de dengeler Esed lehine döndü”

“Suriye’de dengeler Esed lehine döndü”

Suriye’de üçüncü yılına giren çatışmalara dair kapsamlı bir analiz haber yayınlayan New York Times gazetesi, ülkede dengelerin, Beşşar Esed lehine döndüğünü yazdı.

Bundan kısa bir süre önce Suriyeli muhaliflerin, Esed’in başkanlık sarayının bulunduğu Kasyun Dağı’na havan topu saldırısı düzenleyecek kadar ilerlediğini hatırlatan gazete şimdi ise rüzgarın tersine döndüğünü belirtti. Haberde son haftalarda muhalif grupların birbirleriyle çatıştığı, sahada yenilgiler aldıkları ve özgürleştirmek istedikleri Suriye halkını tecrit etmeye başladıkları kaydedildi. ABD ve Avrupa’nın da muhaliflerin ihtiyaç duyduğu silahları vermekte isteksiz olduğu dile getirildi. Suriye rejiminin destekçisi İran, Rusya ve Hizbullah’ın ise mali ve askeri yardımda bulunmaya devam ettiğine dikkat çekildi.  Esed’e dış yardımların düzenli olarak geldiği ifade edilirken S. Arabistan ve Katar’ın muhaliflere desteğinin ise düzensiz olduğu ve bu yardımların ideolojik olarak kendilerine yakın gruplara gittiği belirtildi. Gazeteye konuşan Ahmed adlı Humuslu muhalif bir komutan, muhalif silahlı grupların, kendi menfaatlerini, rejime karşı mücadelenin önüne koyduğunu söylerken, bazı grupları da ağır silahları stoklamak veya para için satmakla suçladı. Humuslu komutan, durumun vahametini de şu sözlerle ortaya koydu: “Devrim bu şekilde devam ederse halk bize karşı isyan edecek.”

 

Suriye uzmanı Andrew Tabler’e göre muhalifler, ülkenin yüzde 60-70’ini kontrol etmelerine rağmen Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı rejimin kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Tabler bunun, muhaliflerin, nüfus yoğunluğunun az olduğu bölgelerde hakim olmasından kaynaklandığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.