BM Genel Kurulu toplanıyor: Küresel dayanışma mesajları ön planda

BM Genel Kurulu toplanıyor: Küresel dayanışma mesajları ön planda

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 78’inci oturumu 19-23 Eylül tarihleri arasında ve 26 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek. Bugün başlayacak toplantının gündemini Ukrayna’daki savaşın ve iklim krizinin meşgul etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Üye Devletleri her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyayı sarsan önemli konuları görüşmek üzere New York’ta bir araya geliyor. Ukrayna’daki savaşın yanı sıra ana konu, özellikle 2030 yılına kadar ulaşılması gereken 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi aracılığıyla iklim değişikliğiyle acil mücadele ihtiyacı olacak.

Genel Kurul için bu yıl “güveni yeniden inşa etmek” ve “küresel dayanışmayı yeniden canlandırmak” ifadeleri on plana çıkarken, “2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hızlıca ulaşmak” için dünya liderleri görüşlerini paylaşacak.

Şubat 2022’deki Rus işgalinden bu yana ilk kez Ukrayna Devlet Başkanı Genel Kurul’a bizzat katılacak. Zelenskiy, çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un da bulunacağı BM Güvenlik Konseyi’ne de hitap edecek. Zelenskiy geçtiğimiz yıl Genel Kurul’a bir video kaydı ile seslenmişti.

ÖNEMLİ EKSİKLER DİKKAT ÇEKİYOR

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya’nın liderleri bu yıl Genel Kurul toplantısına katılmayacak. Düzenli katılımcılardan biri olan Emmanuel Macron, İngiltere Kralı 3’üncü Charles’ın ziyareti nedeniyle Fransa’da kalmayı tercih etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise yoğun programı nedeniyle Genel Kurul’a bizzat hitap edemeyecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Vladimir Putin’in yerine New York’ta olacak.

Yeni Delhi’de G20 zirvesine ev sahipliği yapan Hindistan ve Meksika gibi diğer büyük ülkelerin liderleri de bizzat Genel Kurul’da yer almayacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Pazartesi gününden itibaren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2015 yılında dünya liderleri tarafından kabul edilen 17 hedefin gerçekleştirilmesi için harekete geçmeye çalışacak. Gelişmekte olan ülkeler bu hedefleri 2030 yılına kadar zengin ve yoksul ülkeler arasında giderek büyüyen uçurumun kapatılması için elzem olarak görüyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta sonu yaptığı açıklamada bu hedeflerin “insanların umutları, hayalleri, hakları ve beklentileri ile doğal çevremizin sağlığıyla ilgili olduğunu” vurguladı. “Bu, tarihi adaletsizlikleri onarmak, küresel bölünmeleri iyileştirmek ve dünyamızı kalıcı barış yoluna sokmakla ilgilidir” dedi ve bir “kurtarma planı” çağrısında bulundu.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sadece yüzde 15’i yolunda ilerlerken, birçoğu durağan durumda ve bir kısmı da geriledi. Üye devletler verilen sözleri tutmak için yeniden taahhütte bulunacaklar.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER KRİZDEN FAYDALANIYOR

Batılı ülkelerin Rusya’yı izole etmek için gelişmekte olan ülkelerin desteğini almaya çalıştıkları bir dönemde, birçok üst düzey toplantı Afrika, Latin Amerika ve Asya’daki bu ülkelerin önceliklerine odaklanıyor.

“Küresel Güney” diplomatları, genel olarak dünyanın Ukrayna’daki çatışmaya gösterdiği ilgi karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını, kendi krizlerinin ise çok az ilgi ve finansman gördüğünü söylemişlerdi.

Uluslararası Kriz Grubu düşünce kuruluşunun BM direktörü Richard Gowan, “Bu yıl gündemi gelişmekte olan ülkeler belirledi. Batılı olmayan ülkeler bu anı iyi değerlendirdi” dedi.

ZİRVE ÖNCESİ İKLİM PROTESTOSU

Pazar günü BM Genel Kurulu öncesinde İklim Haftası’nı” başlatan 15 bin kişi Manhattan sokaklarını doldurarak Başkan Joe Biden ve dünya liderlerine fosil yakıt kullanımına son vermeleri çağrısında bulundu. “Fosil Yakıt Kullanımına Son Verin”, “Fosil Yakıtlar Öldürür” ve “İklim Acil Durumu İlan Edin” gibi pankartlar ile dünya liderleri sorumlu davranmaya davet edildi.