AP: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın

AP: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile ilgili yıllık ilerleme raporu taslağında ülkenin hak ve özgürlükler alanında geriye gittiğine dikkat çekildi.

Basın ve ifade özgürlüğü konusuna geniş yer verilen raporda, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yanı sıra diğer bütün tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapılıyor. Dün taslak raporu açıklayan AP Türkiye raportörü Katı Piri, Dündar ve Gül’e özellikle ismen atıfta bulunulduğunu söylerken, “Dündar ve Gül’ün tutuklanması, AB-Türkiye zirvesinden iki gün önce gerçekleşti ve AB bu konuyu herhangi bir yazılı dokümanda gündeme getirmekte başarısız kaldı.” eleştirisini getirdi.

Taslak raporda, AB Komisyonu’nun Türkiye hakkındaki eleştirel raporunu 1 Kasım seçimleri sonrasına ertelemesinin hatalı bir karar olduğu ve Avrupa’nın Türkiye’deki hak ihlâllerine mülteci dosyasındaki işbirliği karşılığında sessiz kaldığı izlenimini verdiği belirtildi. Piri, Avrupa Birliği’ne ayrıca “AB, sadece mülteci krizinin çözümüyle ilgileniyor.” eleştirisini de yöneltti. Raporda Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ne de çağrıda bulunularak, “Diğer çıkarlara bakmaksızın, Türkiye’deki hukukun üstünlüğünü açık bir şekilde savunun.” çağrısı yapıldı.

Çözüm sürecinin rafa kaldırılmasıyla terör örgütü PKK ile güvenlik güçleri arasında yeniden alevlenen çatışmalara da dikkat çekilen raporda, yeniden müzakerelere dönülmesi çağrısı yapılıyor. AB’yi konuyla ilgili daha aktif bir tutum almaya çağıran Piri, “Avrupa’ya yeni bir göç dalgası gelebilir.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.