Afrika kökenli Amerikalılar ve kadınlar Demokratları büyük bir hezimetten kurtardı

Afrika kökenli Amerikalılar ve kadınlar Demokratları büyük bir hezimetten kurtardı

ABD’de geçtiğimiz günlerde yapılan ara seçimlerin etkileri devam ediyor. İnsanları oy kullanmaktan ve azınlık topluluklarının gücünü ortadan kaldırmak için yürürlüğe giren yeni yasalara rağmen, anketörlerin geçen haftaki ara seçimler öncesinde tahmin ettiği Cumhuriyetçi “kızıl dalga” gerçekleşmedi. Uzmanlar özellikle Afro-Amerikalı ve kadın seçmenlerin Demokratları büyük bir hezimetten kurtardığını ifade etti.

San Fransisco merkezli Ethnic Media Services’i tarafından hazırlanan bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar seçim sonuçlarını ve 2024 seçim hazırlıkları hakkında konuştu. 

Austin’deki Texas Üniversitesi’nde yardımcı doçent ve Univision News’te Polling and Data’nın eski direktörü Sergio I. García-Rios, “Beyaz olmayan seçmenler ekonominin ötesindeki yaşam durumları hakkında çok endişeliydi” dedi. “Tüm anketlerimizde ikinci bir endişe, silah güvenliği, kitlesel atışlar ve ayrıca sınır güvenliği yer alıyordu.”

García-Rios, ABD Başkanı Joe Biden’ın demokrasiyi kurtarmakla ilgili mesajının, artan aşırıcılıktan endişe duyan beyaz olmayan seçmenler arasında yankı uyandırdığını söyledi. Ancak Demokratlara bir mesaj da gönderdiler: “Her iki taraf için de hayal kırıklığına uğradık.”

Bu tema, her iki partiden de kaçınan Asyalı Amerikalı seçmenlerin sayısının arttığını söyleyen Asya Pasifik Adalı Amerikan Oylaması’nın (APIAVote) yönetici direktörü Christine Chen tarafından ele alındı. APIAVote, Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalı seçmenler arasında yıllık bir anket yürütür.

“Asyalı Amerikalı seçmenler arasında artan sayıda bağımsız seçmen olduğunu fark ettik, genel olarak %35 ve Çinliler aslında en büyük yüzdeye sahipti. Chen, Cumhuriyetçileri diğer Asya etnik gruplarından daha yüksek oranda destekleyen Vietnamlılar bile parti kimliklerini bağımsızlara kaptırıyor” dedi.

Siyah toplumdaki kadınları hedef alan şiddete odaklanan Ujima’ya liderlik eden Karma Cottman, çok sayıda siyah kadının araba kullanmasının güvenlikle ilgili endişeler olduğunu söyledi. “Kadınlar olarak bizim için güvenlik, siyah topluluğun üyeleri olarak bizim için güvenlik, fiziksel ve finansal güvenlik açısından güvenliğin neye benzediğiyle örtüşüyor, böylece ailelerimize bakabiliyoruz.”

Cottman, siyah kadın adaylara yönelik güçlü desteğe dikkat çekerek, oylamanın olumsuz olduğu seçimlere işaret etti. “Siyah kadınlar için oylamada yukarı ve aşağı oy kullandık” dedi.

Brennan Center’ın Demokrasi programının kıdemli danışmanı Gowri Ramachandran, bu arada seçmenlerin sindirilmesinin bu seçimde önemli bir sorun olduğunu kanıtlamadığını söylüyor. “Bazı topluluklarda kolluk kuvvetleri liderleri çıkıp, bakın, seçmenlerin ve seçim çalışanlarının gözdağı verilmesine müsamaha gösterilmeyeceğini söylediler” dedi.

Çıkış anketleri, Cumhuriyetçilerin Afrikalı Amerikalılar, Latinler ve Asyalı Amerikalılar arasında destek kazandığını gösterdi. Kadınlar ve genç seçmenler arasında Demokratlara verilen destek yüksek kalmaya devam ederken, Cottman, Demokratların renkli topluluklara kaynak yatırmak yerine ağırlıklı olarak beyaz bölgeleri tersine çevirmek için çok fazla zaman harcadığını söyleyenleri yineledi.

Demokratlar, Nevada’dan Catherine Cortez Masto’nun bu hafta sonu az farkla galibiyetinin ardından Senato’nun kontrolünü elinde tutarken, Cumhuriyetçilerin avantajı olmasına rağmen, Meclisin kontrolü söz konusu olmaya devam ediyor.

Common Cause Ulusal Yeniden Dağıtım Direktörü Kathay Feng, Cumhuriyetçilerin Ohio ve Florida gibi eyaletlerdeki güçlü gösterisinde belirleyici bir faktör olduğunu ve Meclis’i geri almaları durumunda anahtar olacağını söylüyor.

Eyalet yasama organının yeniden sınırlandırmayı kontrol ettiği ve Cumhuriyetçi valilerin çizdikleri haritaları onayladığı kırmızı eyaletlerde, adil haritalar için verilen mücadele, Davut’a karşı Goliath önermesidir. Ancak Kuzey Karolina ve Minnesota’da mahkemeler bölge haritalarını yeniden yapılmaya zorladı. Ve New Mexico’da Yerli Amerikalılar, Navajo bölgelerini yeniden çizmezse komisyonu abluka altına almakla tehdit ettiler. Öyle yaptılar.

Oy pusulası girişimleri ve mevzuatı etrafında dava ve devlet temelli örgütlenme yoluyla partizan gerrymandering’e meydan okuma çabalarının merkezinde yer alan Feng, vatandaşların, seçim komisyonlarının yeniden sınırlandırma yaptığı yerlerde haritaların adil bir şekilde çizilmesini sağlayabildiklerini söylüyor.

California, Michigan ve Colorado gibi eyaletleri işaret ederek, “Genel olarak birçok gelişme gördük,” dedi.

Michigan’da seçmenler, 2018’de bağımsız bir Yeniden Bölgelendirme Komisyonu oluşturmak için bir önlem aldı. Orada büyük bir fark yarattı. Eyalet Temsilcisi Joe Tate, muhtemelen Michigan Meclisi’nin ilk siyah konuşmacısı olacak. Detroit ve yakın banliyölerde, bir Afrikalı Amerikalı bu bölgeyi Washington’da ilk kez temsil edecek. Ve Michigan’ın 12. Kongre Bölgesi’nde, Filistinli Amerikalı olan görevdeki Demokrat Rashida Tlaib, yeni yapılandırılan bölgesini temsil edecek.

Colorado’da, Yurttaşlar Yeniden Bölgelendirme Kurulu ilk kez toplandığında, %40 Latin nüfusa sahip bir Kongre bölgesi çizildi. Feng, “Ve o bölge, Kongre’nin 8. bölgesi, ilk kez bir Latin temsilcisini Kongre Colorado delegasyonunun bir parçası olarak seçti,” şeklinde konuştu.

“Bu eyaletlerin her birinde, renkli toplulukların ortaya çıkıp bu toplulukların nerede olduğu hakkında konuşmak, büyüme hakkında konuşmak ve çizgilerin gerçek anlamda onları yansıttığından emin olmak için muazzam bir katılım gösterdiğini belirtmek önemlidir.

Feng, Teksas’taki Latin nüfusu ile Florida’daki siyah nüfusun artışı arasında keskin bir karşılaştırma yaptı. “Bu topluluklar, büyümenin temsil edilmemesi veya tarihsel temsilin esasen ortadan kaldırılması için dilimlendi ve parçalandı. Dolayısıyla, şu ya da bu şekilde komisyonları olan eyaletler ile olmayanlar arasında önemli bir fark görüyoruz”diye konuştu.

Feng, yeniden sınırlandırmayı demokrasinin tıkalı tesisatını tamir etmeye benzetti.

“Orada ne olduğunu bilmek istemezsin. ona bakmak istemezsin Ve patladığında, ortalık karışır. İşte bu yüzden o felaketle karşılaşmadan önce tamir etmelisiniz… ve yeniden bölgelendirmeye pek çok topluluk katıldığı için, bu sefer bu tesisatın çoğunun tamir edildiğini gördük.