Euro, dolar karşısında 11 yılın en düşüğünde

Euro, dolar karşısında 11 yılın en düşüğünde

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alacağını açıklamasının ardından, Euro dün dolar karşısında Eylül 2003’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. 1,1115’e kadar gerileyen Euro/dolar paritesi gün sonunda 1,12 seviyesine geldi. ECB Yönetim Kurulu Başkanı Ewald Nowotny, aldıkları karar için “Son barutumuzu kullandık.” dedi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önceki gün faizlerde değişikliğe gitmemesine rağmen, marttan itibaren her ay 60 milyar Euro tutarında menkul kıymet satın alacağını açıklaması Euro’da sert düşüşe yol açtı. Euro, ECB’nin açıklamasının ardından ve Yunanistan’da yarın yapılacak seçimler öncesinde dün dolar karşısında 1,12 seviyesinin altına inerek 11 yılın en düşük oranını gördü. Dolar karşısında Eylül 2003’ten bu yana en düşük seviyeye inen Euro, kayıpların artmasıyla 1,1115 seviyesine kadar geriledi. Gün sonunda ise Euro/dolar paritesi 1,12 seviyesinin üzerine çıktı.

ECB’nin verdiği karar konusunda Avrupa Birliği’nde endişe hakim. ECB Yönetim Kurulu Başkanı ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada alınan her kararda olduğu gibi bu kararın da avantaj ve dezavantajları olduğunu söyledi. Nowotny, “Alınan karar deflasyon sorununu çözebilir, ancak son barutumuzu kullandık, çok dikkatli olmalıyız.” dedi. Bu karar sonrası uygulanacak programın ‘çok erken’ devreye girdiği konusunda endişeleri olduğunu kaydeden Nowotny, “Çok erken alınmış bir karar olabilir. Şahsen ben böyle bir karar için biraz daha beklerdim. Açıklanan alım miktarı, beklentilerin iki katı olarak gerçekleşti. Sanırım piyasalarda ‘ancak büyük miktarlarla mümkün olan’ bir etki oluşturulmak istendi.” ifadelerini kullandı. Alınan karara destek vermediğini ifade eden Nowotny, “Estonya ve Hollanda temsilcileri de destek vermedi, Alman ECB üyesi Sabine Lautenschlager ve Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann da karşı oy kullandılar.” dedi. Nowotny, ECB’nin para politikalarının piyasalara etkisi olduğundan fazla gösterildiğini savundu. Euro Bölgesi’ndeki oldukça zayıf olan büyümeye sadece tasarruf tedbirleri alınarak çözüm bulunamayacağını söyleyen Avusturyalı ekonomist, “Zayıf Euro ihracat ve istihdam konusunda avantaj sağlayabilir.” dedi.

Siyasilerin Merkez Bankası’nın faiz kararına dönük eleştirileri ile hafta başında 2,3608 ile son bir ayın en yüksek seviyesini test eden, ardından ECB adımlarıyla 2,32’ye gerileyen dolar/TL dün yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL gün içinde 2,3542’ye kadar yükseldikten sonra gün sonunda 2,3405 seviyesine geriledi. Euro ise günü 2,6450 TL’den tamamladı. ECB’nin açıkladığı aylık 60 milyar Euro’luk tahvil alım programı ardından dünya genelinde tahvil getirileri yönünü aşağı çevirdi. Türkiye’de de 2 ve 10 yıllık gösterge faizler 1,5 yılın yeni en düşük seviyelerini test etti. ECB kararının ardından önceki gün Almanya’nın 2 ve 10 yıllık, İrlanda’nın 10 yıllık, İtalya, İspanya ve Fransa’nın ise 30 yıllık tahvillerinin getirileri tarihi düşük seviyeleri görmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.