ABD Türkiye’de medyaya yapılan baskıdan kaygı duyuyor

ABD Türkiye’de medyaya yapılan baskıdan kaygı duyuyor

Son olarak Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyon ile birlikte Türkiye’de muhalif medyaya uygulanan devlet baskısı, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın birinci gündem maddesi oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’de muhalif medyaya uygulanan resmi baskıda artış gözlemlendiğini ve bunun da Amerika’yı “derinden kaygılandırdığını” söyledi. Kirby bu açıklamayı gazetecilerden soru almadan, günlük basın brifinginin başında yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun gözaltına alınmasına dikkati çeken Kirby, Cumhuriyet’i Türkiye’nin en saygın gazeteleri arasında saydı, Türkiye’de hafta sonu boyunca yaşanan kapatmaların ve gazetecilerle köşe yazarlarının devam eden gözaltına alınmasının kaygı uyandırdığını açıkladı.

“Amerika Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne çıkarma çabalarına destek veriyor” diye konuşan Kirby, aralarında PKK’nın da bulunduğu, tüm terörle mücadele çabalarında Amerika’nın “dost ve NATO müttefiki” Türkiye’yle birlikte durduğunu kaydetti. Sözcü bununla birlikte, “bir müttefik ve dost olarak” Türk hükümetini hukuk devleti kurallarına uymaya ve temel özgürlükleri korumaya çağırdı.

“Demokrasiler özellikle zor zamanlarda farklı görüşlerin ifade edilmesiyle güçlenir” diyen John Kirby, basın, düşünce ve ifadenin baskı altına alınmasının terörle mücadeleye destek vermeyeceğini, yalnızca demokrasilerin güçlü kalmasını sağlayan temel haklara zarar vereceğini söyledi.

Kürtçe medya kuruluşlarının kapatılması konusundaki görüşü de sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Basın özgürlüğü konusundaki kaygılarımız, bu mücadeleyi haber yapan tüm meşru medya organlarını ve elbette tüm Türkiye’dekileri kapsıyor” diye konuştu; Cumhuriyet’ten bahsederek tüm bu duruma dikkat çektiğini belirtti. Kirby ayrıca, Amerikan hükümetinin basın özgürlüğüne verdiği desteğin tüm dünya için geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken’ın bugün Washington’da Türk Amerikan Konseyi’nde yapacağı konuşmada bu konuyu gündeme getirip getirmeyeceği sorulan John Kirby, bu konuda önceden bakan yardımcısı adına açıklama yapamayacağını söylemekle birlikte basın özgürlüğü konusunu rutin bir şekilde gündeme getirdiklerini, Blinken’in konuşmasında da ele alınma şansı bulunduğunu kaydetti.

İki ülke dışişleri bakanları, John Kerry ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun haftasonunda yaptığı telefon konuşması da sorulan John Kirby, görüşmede “DAEŞ’le mücadele ve Suriye’deki durum gibi ortak konuların” yanı sıra haftasonu İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu personelinin ailesini kapsayan seyahat uyarısına değinildiğini açıkladı.

Kirby, Kerry’nin bu seyahat uyarısını yayınlama nedenlerini Çavuşoğlu’na anlattığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.