İngiltere Başbakanı Cameron istifa kararını açıkladı

İngiltere Başbakanı Cameron istifa kararını açıkladı

Birleşik Krallık’ta yapılan referandum sonunda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının çıkması üzerine İngiltere Başbakanı David Cameron istifa kararını açıkladı.

Ülkesinin AB’de kalması yolunda kampanya yürüten ancak dün yapılan referandumda muhaliflerin kazanması üzerine Cameron, önümüzdeki Ekim ayına kadar yeni bir başbakanın belirlenmesini istedi.

Referandum yenilgisinin ardından gazetecilerin karşısına çıkan David Cameron, Ekim ayından sonra başbakanlık görevinden ayrılacağını açıkladı.

Cameron, ”Ülkemizin yeni rotasında dümende olmamın doğru olmayacağını düşünüyorum. Yeni bir liderlik gerekecek. Ekim’deki Muhafazakar Parti Kongresi’ne kadar yeni bir başbakan adayı belirlenmeli ve AB’yle müzakereler de yeni başbakanın seçilmesinin ardından başlatılmalı” dedi.

Birleşik Krallık halkı AB’den ayrılma yönünde karar verdi ve bu karara saygı duyulması gerektiğini belirten Cameron, ”Ayrılalım kampanyasını yürütenleri tebrik ediyorum. Bu karar hafife alınmamalı ve halkın tercihi yönünde adımlar atılmalı” diye konuştu.

Cameron, AB ile ilişkilerde hizmet, mal ve ve kişilerin serbest dolaşımında kısa vadede bir değişikliğin olmayacağını söyledi.

Referandum sonrası açıklamasında Cameron, ‘‘Bundan sonraki süreçte kararlı bir liderlik olması gerekiyor. Bu ülkenin Başbakanı olmaktan gurur duyuyorum. Ülke tarihimiz için çok önemli adımlar attık. Eğitim konusunda, yaşam standartları konusunda, çok önemli adımlar attık. Her şeyin ötesinde İngiltere’nin ekonomik gücünün yeniden tesisini sağladık’’ dedi.

Referanduma gidilmesinin kendi kararları olduğunu belirten Cameron, ‘‘İngiltere’nin AB içindeki pozisyonunun yeniden müzakere edilmesi için referandum kararı verdik. Ben bildiğim tarzda bu kampanyayı yürüttüm” diye konuştu. 

Cameron, ”Kalbimde ne hissettiysem onları söyledim. İngiltere’nin AB içinde daha güçlü olacağını düşündüm. Ama İngiliz halkının farklı bir yolu tercih etme hakkı vardı. Gelecek haftalarda ve aylarda elimden geleni yapacağım ama bu ülkenin bir  sonraki durağında ben olmayacağım’’ dedi.

FRANSA, AB’Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İngiltere’nin AB’den ayrılması piyasalarda şok etkisi yaptığı gibi üye ülkeler de muhtemel bir krizin önlenmesi için acil toplantıya gidecek. Fransa, AB üyesi ülkeleri son durumu ele almak üzere acil toplantıya çağırdı.

Birlik üyesi ülkeler, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın önlenmesi, bundan sonraki sürecin ekonomik ve siyasi kriz aşamasına ulaşmadan engellenmesi gibi konuları masaya yatırması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.