ABD: Rusya’nın yaklaşımı ateşe körükle gitmekle aynı

ABD: Rusya’nın yaklaşımı ateşe körükle gitmekle aynı

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, parlamentodan onay aldıktan sonra Suriye’de IŞİD’e hava saldırısı düzenleyen Rusya’nın, IŞİD’e karşı mücadele edeceğini söylerken, bir yandan da rejime destek verdiğini ve bu yaklaşımın “ateşe körükle gitmek ile aynı” olduğunu ileri sürdü.

Pentagon’da düzenlediği basın toplantısına, Rusya’nın Suriye ve IŞİD ile mücadele ile ilgili birbirleriyle çelişen açıklamalar yaptığını ileri sürerek başlayan Carter, “Buradan yaptığım ve kişisel gözlemlerim, Rusya Savunma Bakanı (Sergey) Şoygu’nun sözlerine bakınca, Rusya’nın durumunda mantıksal çelişki olduğunu görüyoruz. Şimdi de uygulamalarında mantıksal çelişki var. Rusya, bir yandan IŞİD’e karşı mücadele edeceğini söylüyor, niyetinin bu olduğunu belirtiyor; bir yandan da Beşar Esad’a ve rejimine destek veriyor” dedi.

Suriye’de siyasi bir geçiş aranmadan IŞİD ile mücadelinin ülkedeki iç savaşı artıracağını ileri süren Carter, “Bu yaklaşım, daha önce de söylediğim gibi, ateşe körükle gitmekle aynıdır. Bunun karşısında  bizim pozisyonumuz açık; IŞİD’i ve aşırı uçları yenmek, yalnızca buna paralel bir siyasi geçiş ile mümkün olabilir. Bu iki konuyu sıklıla ve açıklıkla vurguluyoruz. Umarım, Rusya bize bu konuda katılır” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu’ya, Suriye hava sahasında ABD ve Rusya uçaklarının karşı karşıya gelmemesi için bakanlıklar arasında kurulacak ekiplerin görüşmesini önerdiğini de anlatan Carter, “Rusya uluslararası soyutlanmasını sona erdirmek ve küresel güç olarak görünmek istiyorsa Ukrayna’nın doğusundaki saldırılarını ve Kırım’ı ilhak etme girişimlerini de durdurmalı” dedi.

ABD’nin, Rusya’nın hareketlerini izlediğini ancak bu konuda ayrıntılara girmeyeceğini belirten Carter, Rusya’nın dün Suriye’ye hava saldırısı düzenlemesi ile ilgili soruyu, “Rusya’nın durumu çelişkili; bunu, IŞİD’in bulunmadığı bölgelere hava saldırısı düzenlemeleri de gösteriyor. Oralarda IŞİD yok, başkaları var. Bu tür hareketler, iç savaşı körüklemekten başka bir şeye yaramaz” diye yanıtladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.