ABD, IŞİD liderlerinin başına 5 milyon dolar ödül koydu

ABD, IŞİD liderlerinin başına 5 milyon dolar ödül koydu

ABD Dışişleri Bakanlığı, önde gelen üç IŞİD liderinin ele geçirilmesini sağlayacak bilgi ya da ipucunu getiren kişilere 5 milyon dolara kadar ödül vereceğini duyurdu.

Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Amir Muhammed Said Abdurrahman el Mevla, Sami Cesim Muhammad el Cabir ve Mutaz Numan Abdi Nayif Necmi el Cabir de ABD’nin ödül listesine eklendi.

Hacı Abdullah ismiyle tanınan Amir Muhammed Said Abdurrahman el Mevla, örgütün dünya çapındaki terör faaliyetlerini yönetmekle suçlanıyor. El Mevla, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’den sonraki muhtemel liderlerinden biri olarak görülüyor.

Hacı Hamid kod adını kullanan Sami Cesim Muhammed el Cabir’in ise IŞİD’in ‘ekonomi bakanı’ olduğu düşünülüyor. ABD Dışişleri’ne göre el Cabir, örgüte gelir sağlama adına yasa dışı petrol ve doğalgaz satışının yanı sıra kaçak antika ve maden ticaretlerini de yönlendiriyor.

Hacı Taysir ismini kullanan Mutaz Numan Abdi Nayif Necmi el Cabir ise IŞİD’in bomba üretiminden sorumlu lideri.

ABD, 1984 yılında uygulanmaya konan Adalet İçin Ödül programı kapsamında bugüne kadar yüzün üzerinde kişiye yaklaşık 150 milyon dolar civarında ödül dağıttı.

Bakanlığın sitesindeki en çok arananlar listesinin başında IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi ile El Kaide lidesi Eymen ez-Zevahiri bulunuyor. Her ikisi için de biçilen ödül 25 milyon dolar.

PKK’ın önde gelen isimleri Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan da ABD’nin ödül listesinde yer alıyor. Buna göre Murat Karayılan’ın yeriyle ilgili ipucu getirenler 5 milyon dolarla ödüllendirilirken, Cemil Bayık ve Duran Kalkan için belirlenen ödüller sırasıyla dört ve üç milyon dolar.