54 yıl sonra ABD bayrağı Küba’da dalgalandı

54 yıl sonra ABD bayrağı Küba’da dalgalandı

ABD’de bayrağı tam 54 yıl aradan sonra bugün ilk defa Küba topraklarında dalgalandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in ziyaret ettiği Küba’nın başkenti Havana’da Amerikan büyükelçiliği tadilattan sonra hizmet vermeye başladı.

Kerry’in ziyareti için yapılan tören ile göndere çekilen ABD bayrağı, iki ülke arasındaki son aylarda gelişen iyi ilişkilerin ilerlemesi adına yeni bir adım olarak değerlendiriliyor. Washington yaklaşık bir ay önce Küba ile diplomatik ilişkilerin arttırmak amacıyla Havana’da büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurmuştu.

Küba’nın ABD topraklarında bayrağı da 20 Temmuz’da Washington DC de dalgalanmaya başlamıştı. ABD, bayrağını 54 yıl aradan sonra Küba’da dalgalandırmak için Kerry’in ziyaretini bekliyordu.

John Kerry’in büyükelçilik açılışı nedeniyle bir konuşma yaptı. Kerry, “Küba halkının kendi liderini seçme, fikirlerini özgürce ifade etme ve demokrasiye en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanıyoruz” diye konuştu.

ABD Büyükelçiliği’nin Havana’daki açlışı töreninde ülkedeki muhalifler katılmadı. Muhalifler, ABD ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesinden rahatsız.

54 YILLIK AMBARGOLARIN KALKMASINI İÇİN TARAFLARIN TALEPLERİ VAR

Küba, ABD’nin 1961 yılında kendisine karşı aldığı ekonomik ambargoların kalkmasını istiyor. Ayrıca Küba, Guantanamo’da olan ABD üssünün tekrar Kübalılara verilmesini ve Amerika’nın radyo, televizyon sinyallerini de Ada’ya göndermekten vazgeçmesini istiyor.

ABD ise Küba hükümetinden insan haklarının gelişmesi yolunda baskılar yapıyor. Yine Washington, ABD’ye sığınan Kübalıların Fidel Castro hükümeti tarafından kamulaştırılan mülklerinin geri verilmesini istiyor.

ABD FİRMALARI DA AMBARGONUN KALKMASINI İSTİYOR

Amerika’nın Küba ile olan diplomatik ilişkilerinde yaşanan bahar havasının ekonomik ambargoları nedeniyle bir türlü yaz mevsimine geçilmemesinden ABD şirketleri de rahatsız. Küba’ya olan diplomatik ambargoların kaldırılması üzerine Ada ile başta Çin ve Avrupalı şirketlerin yatırım yaptığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda Küba’yı ziyaret eden oteller zinciri Marriot’un yöneticisi Arne Sorensen, yabancı şirketlerin Küba piyasasına akın ettiğini ve kısıtlamalar tamamen kaldırıldığında Amerikalı şirketler için geriye bir şey kalmayacağını dile getirmişti.  

New York Times ile Boston Globe gazeteleri de yayınladıkları başmakalelerde Küba’ya karşı uygulanan ekonomik ambargonun kalkmasının demokrasinin ilerlemesi adına önemli olduğu yorumuna yer vermişti.

Diğer yandan Demokrat Parti’nin 2016 başkanlık seçimlerinde başkan aday adayı olan ve ABD eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’da yaptırımların kalkması gerektiğini dile getirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Küba kökenli iki senatör Marco Rubio ve Senatör Ted Cruz ise aile kökenlerinin geldiği ülkeye karşı ambargonun devam etmesini savunuyor. Cumhuriyetçi Parti’nin güçlü başkan aday adaylarından Florida eski valisi Jeb Bush’da ekonomik ambargonun devamından yana olduğunu söylemişti.   

OBAMA, AMBARGOYU KARARNAME İLE YUMUŞATABİLİR

Başkan Barack Obama’nın ekonomik ambargonun yumuşatılması için iki ülke arasında turizm ve ticareti arttırmak amacıyla kararname çıkarması bekleniyor.

Küba ile ABD arasında ekonomik ilişkinin canlanabilmesi için uzmanlar hem bürokratik hem de Ada ülkesinin mevcut yapısındaki sıkıntıların ciddi sorun teşkil ettiği görüşünde.

Yatırım şirketlerinden JLL’in geçen Haziran ayında yayınladığı raporda Küba yatırımlarının hala çok riskli olduğu ve sağlam bir bankacılık sisteminin bulunmadığını dile getirmişti. Raporda ayrıca ülkede ciddi alt yatırım sorunu bulunduğu içinde Amerikan firmaları için Küba’da yatırım yapmanın ciddi risk anlamına geldiğini dile getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.