Guardian: Uranyum zenginleştirme tesisi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı

Guardian: Uranyum zenginleştirme tesisi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı

İngiltere’deki ‘çok gizli’ bir uranyum zenginleştirme tesisinin, güvenlik standartlarını yerine getiremediği gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi. Ülkenin Berkshire bölgesindeki Aldermaston’da bulunan ünitenin, çelik yapısında kimyasal aşınma tespit edilmesi üzerine faaliyetine ara verildiği kaydedildi.

Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere’nin nükleer başlıklı silahlar ve nükleer güç ile çalışan denizaltılardaki ihtiyacını elde ettiği Aldermaston uranyum zenginleştirme tesisleri, gerekli güvenlik standartlarına uygun olmadığından dolayı kapatıldı.

Bu tarz tesislerin en olumsuz hava şartları ve sismik olaylara karşı dayanıklı olması gerektiğinin altını çizen nükleer güvenlik denetçileri, Aldermaston’daki nükleer tesisin bu şartları yerine getiremediğine dikkat çekti. Tesisteki güvenlik sorunlarının halledilip tekrar işler hale gelmesinin en az 1 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, tesisin kapanmasına ilişkin acil eylem planları olduğunu belirtirken, tesisin faaliyetine ara vermesinden kaynaklanacak uranyum ihtiyacının ABD’den satın alınabileceği ileri sürülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.