‘Erdoğan kendi gücünü artırmak için Yıldırım’a görev verdi’

‘Erdoğan kendi gücünü artırmak için Yıldırım’a görev verdi’

Binali Yıldırım’ın AKP Genel Başkanlığı’na seçilmesi Amerikan medyasında geniş yer aldı. ABD medyası, Binali Yıldırım için ‘Erdoğan’ın sadık müttefiki’ ifadesini kullandı.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinde New York Times (NYT), Yıldırım’ın göreve gelmesi ile Erdoğan yetkilerinin genişleceğine dikkat çekti.

AKP’nin oy birliği ile, uzun zamandır Erdoğan’ın müttefiki olan Yıldırım’ı parti genel başkanlığına ve başbakanlık görevine getirdiğine değinen NYT, “Böylelikle Erdoğan’ın yetkilerini genişletmek ve başkan seçilmek için anayasa revizyonuna gidecek yol açılmış olacak” ifadelerine yer verdi.

Yıldırım’ın tek aday olarak delegelerin oybirliği ile seçildiğine dikkat çeken NYT, Erdoğan’ın hükümeti kurma yetkisini Yıldırım’a verdiğini hatırlattı. “Yıldırım’ın boyun eğen bir rol oynaması ve Erdoğan’ın güçlü bir başkanlık sistemi kurmasına izin verecek bir dizi anayasa değişikliği için girişimleri ileri götürmesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulunan Amerikan gazetesi, şimdiki anayasaya göre, Erdoğan’ın bazı ayrıcalıklı güçleri bulunduğunu ancak Erdoğan’ın görevinin genel olarak sembolik düzeyde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı görevinin, yasalar gereği partiler üstü bir konumda bulunmasından dolayı, Erdoğan’ın AKP kongresine katılmadığı belirtilen yazıda, “Ama Erdoğan, kongrenin açılışında yolladığı mesajla kendisini oradaymış gibi hissettirdi. Mesajda, yeni bir anayasa ve yeni bir hükümet sistemi için çağrıda bulundu. Mesajı parti üyeleri ayakta dinledi” bilgisi verildi.

ABD’nin bir başka gazetesi Washington Post gazetesi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi gücünü artırmak için sadık müttefiki Binali Yıldırım’a başbakanlık görevi verdiğini yazdı. AKP’nin olağanüstü  kongresinde, Binali Yıldırım’ın  Türkiye’nin anayasasını değiştirmek ve daha güçlü bir başkanlık kurmak için Erdoğan ile yakın çalışma sözü verdiğini hatırlatan Washington Post, “Yıldırım, kongrede yaptığı konuşmada Erdoğan ile sırdaş ve itaatkar müttefik olacağını doğruladı” yorumunda bulundu.

Amerikan ABC kanalı, internet sitesindeki yazısında Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın, başbakanlık görevini devraldığını belirterek “güçlü başkanlığa giden yolda verilen söz” yorumunda bulundu.

ABC, Binali Yıldırım’ın, Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yerine getirildiğini, Davutoğlu’nun kendi gündemini belirlediğini ve Erdoğan ile yaşanan güç mücadelesinin ardından istifa etmek zorunda kaldığını yazdı.

ABC’nin değerlendirmesinde. “Erdoğan dikkatlice hazırladığı koreografi kapsamında, önümüzdeki günlerde beklenen olayların sırayla gerçekleşmesi için, Yıldırım’a başbakanlık görevini verdi” görüşünü dile getirdi. Haberde Erdoğan’ın başkanlık sistemi kurmak için uyguladığı baskılar sarmalında, siyasi gözlemcilerin, Binali Yıldırım’ın, Ahmet Davutoğlu’na göre daha uysal davranmasını bekledikleri kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.