Sivil toplum örgütleri iklim değişikliğine karşı yetkilileri hızlı hareket etmesi için uyardı

Sivil toplum örgütleri iklim değişikliğine karşı yetkilileri hızlı hareket etmesi için uyardı

ABD’de 1 Haziran orman yangını ve kasırga sezonun başlangıcı olarak kabul ediliyor. 

Bazı sivil toplum kuruluşları, iklim değişikliği nedeniyle her yıl artan doğal afetlerin ciddiyetinin anlaşılmadığı ve seçilmiş liderlerin afet yardım sistemi konusunda başarısız olduğunu söyledi. 

Florida, Oregon, California, Louisiana ve Texas’tan aktivistler, Örgütlenme Direnci bayrağı altında, gelişen ekonomileri destekleyen uzun vadeli iklime dayanıklı altyapı için eylem talep ediyorlar.

San Francisco merkezli Ethnic Media Services’i tarafından organize edilen brifinge katılan konuşmacılar 

acil ihtiyaçların karşılanmasında hükümet desteğinin olmadığı durumlarda yerel toplulukların afetlere nasıl tepki vermeleri gerektiğini konuştular.

Louisiana’daki Eşitlik ve Adalet için Güç Koalisyonu CEO’su Ashley Shelton, “FEMA (Federal Acil Durum Yönetim Ajansı), bir fırtınadan ancak iki hafta sonra ortaya çıkıyor ” dedi. “İnsanların çaresiz kaldığı, sarsıldığı ve canının yandığı bu boşluğu oluşturuyor.”

Geçen yıl, Ida Kasırgası Louisiana’yı vurdu ve 100’den fazla insanı öldürdü. Karşılıklı yardım anlaşmaları uyarınca, Shelton’ın organizasyonu, fırtınadan sonraki ilk hafta içinde otel, yemek ve faturalar gibi masrafları karşılamak için yaklaşık 200 bin dolar yardım toplamayı başarmıştı.

Shelton “Bu yıl yasama görüşmelerinde, sigorta şirketlerini müşterilerine karşı sorumlu tuttuğumuzdan emin olmak için yasaları geçirmek için çok çalıştık… Pek çok hüküm, poliçelerinde, rüzgarı kapsamamışlar.”dedi

Kritik belgeler bile bir felakette yok olabilir, bu nedenle kişilerin ipotek ve sigorta şirketlerinden bu belgeleri talep etmeleri uzun süreçler gerektiriyor.

Hem federal hem de eyalet düzeyindeki görüşmelerde, Shelton ve ekibi mağdurlara vergi kredisi verme fikri konusunda ısrarlı. Bölgede yaşayan insanlar için bir felaket ilan edildikten sonraki ilk üç ay için 500 dolar veriliyor.

Ayrıca, hangi kaynakların mevcut olduğu ve hükümetin nasıl sorumlu tutulacağı hakkında konuşmak için Louisiana genelinde çalıştaylar düzenliyorlar.

Shelton, fırtınadan bir buçuk hafta sonra formları (FEMA’ya) göndermek zorunda kaldıklarını, ancak elektrik ve internet yoksa, bunu nasıl yapacaklarını sordu?

İNGİLİZCE BİLMEYENLER İÇİN AFET BİLGİLENDİRİLMESİ LAZIM

Aktivistler, bir afet öncesinde nasıl hazırlık yapılması gerektiği veya bir afet durumunda hangi adımların atılması gerektiği konusunda İngilizce dışındaki dillerde yeterli bilgi bulunmadığını ifade etti. 

Oregon’daki çiftlik işçilerini temsil eden bir işçi sendikası olan Pineros y Campesinos Unidos del Noroeste’nin (PCUN) örgüt direktörü Daysi Bedolla Sotelo, geçen yıl orman yangını mevsiminde, Batı Yakası’ndaki en kötü kayıtlardan biri olan “İspanyolca bilgilendirme kaynaklarının olmadığını”söyledi.

Sotelo”Bizimkiler acil durum uyarılarına kaydolabilir, ancak bunu ihtiyaç duydukları dilde alamıyorlar. Ve sadece İspanyolca değil, aynı zamanda yerli diller. Konuşulan başka lehçeler de var” diye ekledi.

Oregon’daki ve ülkenin başka yerlerindeki çiftlik işçileri, artan sıcaklık ve yakınlardaki orman yangınlarından kaynaklanan uzun süreli zehirli duman nedeniyle daha da zorlaşan vergilendirme koşulları altında çalışıyor. 

Bedolla’nın organizasyonu sayesinde, OSHA (Occupational Safety and Health Administration) geçen sezonda çiftlik işçilerini korumak için duman ve ısı kurallarını geçtiğimiz günlerde çıkardı.

Bedola “Topluluk üyelerimizi ve tarım işçilerimizi bulduğumuz her yerde sosyal yardım yapıyoruz. Hızlı bir müdahale bileşenimiz var, onlara bu kaynakları nasıl arayacaklarını, hangi belgelere sahip olmaları gerektiğini, acil durum sırt çantasını nasıl hazırlayacaklarını öğretiyoruz… Kesinlikle iki yıl önce ilk orman yangını bize çarptığında olduğundan çok daha hazırlıklı ve hazırız.” diye açıkladı.

Yine de, bu önlemlere rağmen, ülkenin tarım işçilerinin önemli bir bölümünü oluşturan yasal olmayan insanlar yardım almaya hak kazanmıyor. Bu nedenle, çiftçiler yardım istemek için devlet kurumlarına gitmekten çok korktuklarından, geçen sezon devlet ve üç kardeş kuruluş bir acil durum fonu kurmak zorunda kaldı.

AFETLE İLGİLİ TRAVMAYI ELE ALMAK 

Doğal afetler, hayatta kalanların ruh sağlığı üzerinde de bir etkiye sahiptir. Houston’daki HOME Coalition’ın Yönetici Direktörü Chrishelle Palay’a göre, Teksas’a eşi görülmemiş dondurucu koşullar ve devasa bir elektrik şebekesi arızası getiren 2021 kış fırtınası Yuri, toplumu muzdarip bıraktı.

Palay, “Dört gün, bazı bölgelerde ise haftalarca dondurucu koşullarda ve karanlıkta bırakıldık” dedi. “Sıcaklıklar yükselip tesisat boruları ısındıktan sonra, borular patlayınca başka bir felaket oldu ve akan suyumuz kalmadı.”

Palay, Körfez Kıyısı’nda yaşayan Teksaslıların sadece elektrik şebekesinden değil, aynı zamanda bu aşırı olayların daha da kötüleşen koşullardan endişe duyduklarını söyledi.

Koalisyon, topluluk üyeleri arasında daha fazla kaynağa olan ihtiyacı ele almak için Houston’daki şehir ve ilçe liderleriyle birlikte çalışıyor.

KONUT ALINMASI VE ERİŞEBİLİRLİK 

Maliyetlerin hızla arttığı Florida gibi eyaletlerde düşük gelirli sakinlerin iklim kaynaklı afetlere karşı daha savunmasız bölgelere taşınmaya zorlandıklarını söyleyen birçok aktivist için konut erişimi ve satın alınabilirlik önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Florida Rising’in iklim adaleti yöneticisi MacKenzie Marcelin, “Pek çok insan bir sonraki nerede yaşayacaklarını bilmeden konut güvensizliği yaşıyor” dedi. “Bu kasırga mevsimine girmek ciddi bir endişe.”

Marcelin ve meslektaşları, eyalet çapındaki ev sahipleri için daha fazla hesap verebilirlik ve gözetim için baskı yaparak, yerel güvenlik yönetmeliklerine uymalarını ve konut ayrımcılığı karşıtı politikaları uygulamalarını sağlayarak “Her Blokta Adalet kampanyasını” koordine ediyor.

Marcelin, “Ayrıca hamile kadınlar ve çocuklu kiracılar için 90 günlük tahliye bildirimleri için zorluyoruz” dedi. “Konutun bir hak olduğuna inanıyoruz, bu nedenle kiracıları korumak ve onların da bu geliştiriciler kadar haklara sahip olmalarını sağlamak için bir yasa tasarısı geçirmeye çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.